שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א 

נושא: כשרות המזון - מליחה וצלייה 

נמצאו 173 שאלות / תשובות
שאלה - 289253
שלום לכבוד הרב יש לי כבד שצליתי ועברו 3 ימים, מותר לי להרתיח רוטב ולשפוך על הכבד את הרוטב הרותח? או שזה נקרא מבשל?
תשובה
רק כשהוא קר.
שאלה - 286743
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
אם צליתי כבד שהיה בהקפאה וכתוב עליו לצליה בלבד האם מותר לי לבשל אותו אחרי הצליה תודה רבה

תשובה
בשום אופן לא.
שאלה - 285364
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
האם אפשר לצלות בשר וכדו' לאחר צליית כבד על אותו רשת?
תודה רבה.

תשובה
ניקוי יסודי והבערה על אש גלויה למשך 5 דקות.
שאלה - 285017
לכבוד הרב מוצפי הי'ו
הרב, הכבד הוקפא ביום השחיטה, לאחר צליית הכבד, אפשר לקרר אותו ולטחון?
תודה רבה לרב.

תשובה
יש אוסרים, אולם עיין בשו"ת יחוה דעת חלק ו סימן מ"ו שהביא פוסקים המתירים.
שאלה - 284972
לכבוד הרב מוצפי הי'ו
כבד בהשגחת הרב שכתוב לצליה בלבד, האם ניתן להפשיר חצי חב' לצלות עם מלח וחתכים ואחכ לבשל?
תודה רבה לרב שמנחה אותנו בדרך האבות הקדושים, חג שמח לרב ולצוות.

תשובה
לצליה בלבד, זה לא לבשל בכלל.
שאלה - 280934
שלום לכבוד הרב
באיזה מצב מותר לבשל כבד בלי צליה?

תשובה
אסור בהחלט רק צליה.
שאלה - 262628
שלום רבנו
קניתי קפוא כבד שטפתי מספר פעמים לא עשיתי בסכין שתי וערב ההלכה פרחה מראשי אבל חתכתי אותם לקוביות כשהוצאתי מהם הורדים וכל הלכלוך שואלת נהגתי כשורה

תשובה
זה בסדר. והעיקר לצלותם.
שאלה - 262037
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
צליתי כבד עוף בתנור חשמלי נינג'ה,האם הכבד טרף וצריך לזרוק אותו?

תשובה
רבים וטובים אסרו לצלות כבד במכשיר זה.
שאלה - 261794
שלום לכבוד הרב
עם אני שותל עץ פרי אחר ט"ו בשבט זה יחשב לי ששתלתי אותו לפני י"ד באב וזה יחשב לי שנה ראשונה ?

תשובה
לא טו בשבט קובע לערלה, אלא מראש השנה ועד טו באב, זה שנה ראשונה.
שאלה - 261515
לכבוד הרב שלום רב האם יש חובה לפני צליית כבד עוף לעשות שתי וערב יזכה הרב לראות את פני משייח בעניים פקוחות אמן
תשובה
כן, שריטה בסכין באופן עדין.
שאלה - 261336
לכבוד הרב
בעשיית כבד שמתי מגש בגז ומעל זה את הרשת צלייה, עכשיו צריך ללבן את כל שטח הרשת ישירות הגז להכשרה? ב. מותר אחרי צלייה לשים את הכבד בסיר לחמם בפלטה?
תודה

תשובה
א, תלבן את הכלים שבלעו מיצי הכבד כולם. ב, מותר אם לא עברו 72 שעות מההפשרה.
שאלה - 261052
לכבוד הרב
רוצה לצלות כבד יש לי מן משטח עם חורים (לא רשת) ששמים על הגז, האם אפשר בשימוש? אם לא, בתנור אפשר לשים את התבנית חד פעמית על רשת התנור מבלי מהרשת והתנור יטרפו?
תודה

תשובה
תרכוש רשת מיוחדת לצליית כבד. ופתרת את השאלה.
שאלה - 259582
כבוד הרב
מקפידה על כשרויות מהודרות בבשר ואמא שלי עשתה עוף רבנות במנגל האם אפשר לעשות אחרי זה בשר בכשרות מהודרת?

תשובה
אפשר.
שאלה - 258810
לכבוד הרב: האם שקונים כבד והוא בתוך 72 שעות מהשחיטה והקפאתי אותו מיד שקניתי, ולאחר שבועיים הוצאתי וצליתי אותו האם מותר לי לבשל אותו מכיוון שהקפאתי אותו בתוך ה-72 שעות ?
תשובה
אם עברו לדוגמא 50 שעת מהשחיטה, הקפאתי ועכשיו מפשיר וצולה יש לך רק 22 שעות שהוא זמן של שלשה ימים, ולא כפי שיש טועים לתת שלשה ימים נוספים.
שאלה - 256447
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
כבד שעברו 3 ימים.
אחרי הצלייה, אפשר לחמם על הפלטה עם בצל מטוגן מעל?

תשובה
בהחלט לא.
שאלה - 243900
אם אני רוצה לבשל לבבות של עוף
האם חייב לצלות? או להסתפק רק בלפתוח לנקות ולבשל? וכמובן להכשיר
תודה לרב היקר.

תשובה
לבבות עופות צריך להקפיד לחתוך אותם לאורך, לשטוף היטב, למלוח במלח למשך שעה הולשטוף ולבשל.
לחילופין אפשר לחתוך ולצלות במקום להכשיר במלח.
שאלה - 237801
לכב' מורנו ורבנו בשו"ת שבט קהתי ח"א רטז שמחלק בין בישול לאפיה בכבד שעבור עליו ג ימים וצלו אותו לאח"כ ממה שנשאר התיר לחמם בתוך בצק בתנור שהכבד לא ישירות ע"ג מקור החום
האם מותר

תשובה
יש המקילים בכך.
שאלה - 232869
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
האם צריך ליחד סכין בנפרד כאשר
חותכים את הכבד לצלייה?

תשובה
נכון מאוד.
שאלה - 231788
לכבוד הרב שלום רב
לגבי הכשרת כבד לפי ספרדים, האם מותר לשטוף במים ולשפשף את הכבד אחרי שעושים חתכים שתי וערב בכבד ולפני ששמים על האש? תודה.

תשובה
אפשר וטעון מעט מלח אחרי השטיפה.
שאלה - 231663
לכבוד הרב
ראיתי חברה מכינה כבד ומשתמשת בסכין כללית מהמטבח. האם כשמשתמשת בסכין הזאת לשאר דברים הם אסורים? עלי להעיר לה על כך? ראיתי ששאר ההכשרה עשתה כהלכה כנראה אינה יודעת

תשובה
צריכים להעיר לה על כך.
שאלה - 227093
לכבוד הרב
אשתי ניקתה לבבות עוף ועשתה צליה בתנור בחום גבוה ל10 דקות ושכחה לשים מלח מה הדין ?
תודה רבה כבוד הרב

תשובה
זה כשר.
שאלה - 225788
לכבוד הרב
יש לי כבד במקפיא אני בדרך כלל מפשירה צולה אותו טוב ואז מטגנת בצל עם רוטב ומכניסה אותו. האם זה בסדר? תודה לרב על הכל

תשובה
בהחלט לא, כבד שעבר עליו 72 שעות משעת השחיטה, שימושו דרך צליה ולא לבשלו או לטגנו אחר כן.
שאלה - 225781
לכבוד הרב שלום רב
כבד שנצלה אחר ג ימים אסור לבשלו אחר צליה
השאלה מה נקרא בישול במחבט עם רוטב קצת זה בישול?
או טיגון במחבט עם שמן וכד?

תשובה
כל בישול או טיגון אסור.
שאלה - 225330
לכבוד הרב, כרעיים שהכנתי בתנור,לאחר 50 דק בדקתי עם מזלג במרכז העוף ויצא דם שנזל מעל העוף. העלתי את החום ל 200 מעלות והשארתי עוד רבעה שעה. האם זה תקין?
תשובה
זה לא דם, אלא ציר והפרשות של העוף.
שאלה - 224743
לכבוד הרב, מכשיר צלייה חדש - נינג״ה , מותר לצלות כבד במכשיר כזה?
תשובה
לא מכיר ברוך השם, אך נראה שיש בעיה בצליית כבד.
שאלה - 224563
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
אם מכשירים כבד על הגז ברשת מיוחדת לכבד הדם שנוזל על החצובה אוסר אותה הוא כיון שאין לה בית קיבול אז לא נאסרת .ומה דין הרשת אפשר להשתמש בה לדברים אחרים

תשובה
רוחצים את המקום בחומר הפוגם את הטעם.
שאלה - 224078
לכבוד הרב
האם יש ענין לפי השו''ע למלוח גם את הכבד?
בברכת ימים על ימי מלך תוסיף

תשובה
ממש מעט כמו לאכילה, בשעת הצליה.
שאלה - 220934
לכבוד הרב
כבד שכבר צלוי האם אפשר לחממו במחבת? תנור? מיקרוגל?
תודה רבה לכבוד הרב

תשובה
מותר.
שאלה - 220859
שלום לכבוד הרב
קניתי כבד נשחט בו ביום הכנסתי ישר למקפיא, אני יכולה להוציא אותו אחרי חודש או יותר לצלות, ואח"כ לבשל עם בצל וסיר ולאכול.
תבורכו משמים

תשובה
אין במציאות כבד שנשחט היום ויימכר בשוק, הוראות משרד הבריאות הם להקפיאו במשחטה כיממה.
שאלה - 220614
שלום
כיצד הכשרם של לבבות עוף?

תשובה
חותכים את הקצה, שוטפים היטב, ומולחים במלח שעה וצולים או מבשלים.
שאלה - 220605
לכבוד הרב שלום רב. היום צלינו כבד. האם מותר לי מחר לטגן אותו עם בצל?
ה' יברכך.

תשובה
אסור בהחלט.
שאלה - 218613
לכבוד הרב שלום רב
מוצפי שליט"א כבד שעברו 3 ימים מן השחיטה מותר לחממו במיקרוגל או שנחשב כבישול,ב.להניחו על פלטה לחימום?
אורך ימים טובים ושנות חיים לרב הצדיק האמיתי!

תשובה
כבד שעברו עליו 72 שעות מהשחיטה, מותר אך ורק בצליה.
עיין בשאלות לחוג מרן הראשל ז"ל. האם מותר לחמם במיקרוגל כבד לאחר צלייה? ו' אדר תשע"ט / 11 בפברואר 2019
אם צלו אותו בתוך שלושה ימים מהשחיטה, מותר. ואם לא, אסור. (ואם תוך יום או יומיים מהשחיטה הקפיאו אותו, ואחר כך הפשירו אותו ומיד צלו, גם כן מותר לחממו).
שאלה - 218179
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
ראיתי בעץ חיים שע"י מליחת הכבד יוצא הצד הרע שבו ואפשר לאוכלו(עי"י צלייה) האם צריך למולחו שעה או מספיק מליחה מועטת

תשובה
אמור לי בבקשה מה לך בספרי קבלה שענינים בסיסיים בשלחן ערוך ובסדר יום אינך יודע??? כבד צריך צליה, ומניחים עליו קורט מלח. משוך ידיך מספרי הקבלה פן תיכווה בגחלתה.
שאלה - 217857
שלום לכבוד הרב למה חותכים את החלק הקטן שבכנף העוף?
תשובה
להוציא את הדם ששם.
שאלה - 217288
דחוווווףף חברה צלתה כבד מתנור ולא השאירה את דלת התנור פתוחה, מה דין הכבד? ומה דין התנור? תודה רבה לרב היקר!
תשובה
התנור לא נאסר, והכבד אם נצלה מותר.
שאלה - 217070
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
אם צליתי על גריל כבד
לאחר מכן שטפתי את הגריל ושמתי עגבניות לצלייה יש עם זה בעיה לאכול את העגבניות?

תשובה
אם שטפת בחומר ניקוי הכל נפגם ומותר.
שאלה - 214484
לכבוד הרב
קניתי כבד עוף שתאריך שחיטתו 2.11
על האריזה כתוב שהוא מותר לשימוש עד 4.11 (3 ימים)
איך שקניתי, הקפאתי מייד.
האם מותר בשימוש?

תשובה
לצליה בלבד, לא לבשל או לטגן אחרי הצלי.
שאלה - 214476
שלום לכבוד הרב, לגבי כבד שהרב אמר לשטוף גם בסיום הצלייה, האם אפשר לשוב ולצלות שוב כדי שהוא יהיה חם? תודה
תשובה
לשוב ולצלות כן אך לא לשוב ולבשל.
שאלה - 214295
שלום לכבוד הרב
כיצד מכינים כבד?

תשובה
כבד עופות, שורטים שתי וערב, שוטפים במים, מעט מאוד מלח מפזרים ומניחים בתנור גריל, ומניחים מגש אלומניום מתחתיו צולים, שוטפים במים ואוכלים זכר למיתת שונאי ישראל.
שאלה - 213477
אני מבולבלת מהצליה של הכבד, האם מותר לצלות כבד בתנור אפיה ואם לא, אז איך מותר להכשירו?
תשובה
יש אפשרות לצלות על הרשת, ולהניח כלי שלא בשימוש לקלוט את הנוזלים.
שאלה - 212932
לכבוד הרב מוצפי שליט"א היקר,
רשת לצליית כבד שצלו עליו כבד שאינו כשר,
האם ניתן להכשיר את הרשת ע"י הנחתו על הכיריים והדלקת הגז ?
תודה

תשובה
צריך לבצע זאת איש בעל מומחיות בנושא הכשרת כלים.
שאלה - 211088
שלום לכבודו מו"ר מועדים לשמחה. צלינו היום כבד בקר, חתכנו אותו לפני הצליה שתי וערב משני צדדיו, אך שכחנו לזרות מעליו מלח.האם מותר לאכול אותו? תודה לכבודו פתקא טבא
תשובה
מותר.
שאלה - 210502
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
כבד שעבר עליו 3 ימים מהשחיטה וצלינו אותו האם מותר להוסיף לו בצל מטוגן וירקות מבושלים

תשובה
לבשלו ולטגנו לא, תוספת תבלין ובצל כן.
שאלה - 208758
לכבוד הרב שליט"א
צליתי כבד לפי כל כללי ההלכה במנגל חשמלי המיועד רק לכבד, אולם השתמשתי בחום חזק מאד ונצלה מהר (לא נשרף) האם זה בסדר או צריך חום נמוך דווקא, אם לא בסדר מה לעשות?

תשובה
זה בהחלט בסדר.
שאלה - 207686
שלום לכבוד הרב
האם לאחר שהכבד עבר צליה מותר לי לבשל אותו?

תשובה
בהחלט לא, רק כאשר נצלה תוך 72 שעות מהשחיטה. אך בדרך כלל עבר זמן זה.
שאלה - 207091
לכבוד הרב שלום רב
רשת שצלינו עליה כבד לאחר הדחה, צלינו עליה שוב עוף מוכשר, האם מותר להדיח את הרשת עם הסקוטש של הכלים הכשרים, או בגלל שנצלה עליה כבד, צריכה בכל פעם סקוטש נפרד?

תשובה
הטוב ביותר להשתמש בצמר פלדה חד פעמי.
שאלה - 207082
לכבוד הרב מוצפי שליט"א כיצד מכשירים לבבות עוף לאכילה?
תשובה
נוהגים לקרוע אותם מהצד בסכין, גם לחתוך את הקצה הקטן [השפיץ למטה] מ"מ אחד ולמלוח שעה אחת ולבשל.
שאלה - 204113
לכבוד הרב שלום רב
קנינו בשר חלק מהדרין שטפנו וראינו דם,
האם צריך שוב להכשירו?

תשובה
זה לא דם, אלא ציר של הבשר הנוזל באופן טבעי.
שאלה - 203430
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
ילמדני הרב,האם מותר לטחון כבד ואחכ לצלות ולערבב עם מיני תבלין ולעשות נקניקיות חריפות?

תשובה
הנך יודע את ההלכה כי כבדשנעוף או הבהמה נשחטו לפני 72 שעות אסור לבשלו, אלא לצלותו בלבד.
שאלה - 202630
מו"ר
צליתי כבד יום לאחר השחיטה היתה כמות גדולה היקפאתי האם מותר לבשל לאחר שבועיים בערך
קילו קמח מלא קילו קמח רגיללשה כל אחד לבדיוצרת לחמניות ואופה באותה תבנית האם מברכת ?

תשובה
ברגע שהכבד נצלה תוך 72 שעות מהשחיטה, ניתן להקפיאו, לטגנו, לבשלו, בכל זמן שיתאים לכם.
שאלה - 200633
לכבוד הרב: האם יש חובה לחתוך את הכבד שתי וערב לפני הצלייה. והאם זה נכון שמי שלא חתך הכבד נטרף בצלייה?
תשובה
אם לפחות גם לא נקבו ולא חתכו.
שאלה - 200408
שלום לרב,צלינו על גריל גז בשר בשבוע שעבר היום בסיום הצלייה סגרתי את המכסה ונתתי לו להגיע ל300 מעלות היום צלינו עליו דגים , האם הדגים בחז' בשרי ועלינו להמתין 6 שעות?
תשובה
המסקנא להפסיק לצלות.
שאלה - 200195
לכת"ר, קנינו כבד עוף שהשחיטה שלו הייתה אתמול, בטעות הכניסו אותו למקפיא. האם מותר להפשירו ולבשל לאחר הצליה למרות שהוקפא? כמובן לעשות זאת מחר שעדיין לא יעברו שלושה ימים
תשובה
אפשר לצלותו, ואם בטוח שלא עברו 72 שעות מהשחיטה מותר אחרי הצליה לטגנו ולבשלו.
שאלה - 200194
שלום לכת"ר, האם מותר לשמן את רשת הצליה של הכבד בכדי שלא ידבק בה או שהשמן פוגע בצליה? 2.עד כמה יש לצלות את הכבד לפעמים אנו חוששים והוא כבר מתייבש מידי באש. לא יודעים מתי מספיק
תשובה
מותר להעביר על הרשת סיכה של שמן
שאלה - 200054
לכבוד הרב שלום רב ברצוני שלאול לגבי צליית כבד.
האים חייב לעשות חתכים עם סכין לאורך ולרוחב ואז לצלות ע'ג רשת או שמספיק לשפד בשיפודי ברזל רחבים על מנת שהכבד יצלה טוב.

תודה .

תשובה
יש לעשות שריטות לאורך ולרוחב.
שאלה - 200050
לכבוד הרב שלום רב
בצליית כבד על גבי כיריים של הגז, הכבד נצלה בתוך רשת והרשת הייתה על החצובות, האם צריך אח"כ להכשיר את החצובות? לא הכשרתי כי לא ידעתי האם זה בסדר?
תודה.

תשובה
מספיק לנקותם היטב, ומה שנבלע נשרף באש.
שאלה - 199356
שלום לכבוד הרב שבוע טוב ראיתי תשאלה על הכבד ורציתי לשאול חתכתי כבד פעמים בחודש האחרון בסכין ואז שרפתי אותה והשתמשתי רגיל זה בסדר או לזרוק את הסכינים? תודה רבה
תשובה
הסכינים כשרים.
שאלה - 199348
שלום לכבוד הרב, סכין שחתכתי בה כבד, האם אפשר להשתמש בסכין כרגיל (למשל לחתוך בשר כשר) או שהיא צריכה הגעלה?
תשובה
לא, אלא צריך סכין שונה בצורתה ומיוחדת לחיתוך הכבד.
שאלה - 199310
לכבוד הרב מוצפי שלום
כבד שהיה במקפיא הוצאתי הפשרתי אותו מס' שעות בלבדצליתי אותו.מותר לי גם לבשל אותו??
תודה

תשובה
אסור לבשלו כלל.
שאלה - 194766
שלום לכבוד הרב, ביום שני קניתי כבד, מגש קפוא ומגש טרי. למחרת יום שלישי הכל נצלה על האש. האם מותר ביום רביעי לבשל את הכבד הצלוי שנותר בתבשיל?איני יודעת את תאריך השחיטה.
תשובה
הכבדים אסורים בבישול כולם כיוון שהתערבו.
שאלה - 192099
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
בקשר לאכילת כבד. הרב כתב שלהמנע לגברים מלאכול הרבה השאלה היא אם פעם בשבוע לכבוד שב"ק זה ראוי או לא וכבר נחשב הרבה. יישר כח

תשובה
אפשר להקל בליל שבת קודש למי שנהנה מאכילתו.
שאלה - 184752
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
סבתי שמעה מאיזו רבנית שצולים כבד ללא מלח אף על פי ששנים עשתה זאת עם מלח ,צלתה ללא מלח כעצתה וכעת שאלה אותנו כי חוששת שעשתה לא כשורה. מה תעשה עם הכבדים?

תשובה
לכתחילה מניחים קצת מלח עליו.
שאלה - 184689
שלום לכבוד הרב הגאון שלי"טא האם מותר לצלות כבד עוף בתנור בחום של 200 מעלות ובכך ההכשרה שלו מספיקה לבישול? שתזכה לשנים רבות וצמאים לעוד ספרים ומחזורים מרבנו הגאון
תשובה
צליית כבד ב - 200 מעלות חום טובה היא. לבישול לא. אלא אם נצלה תוך 72 שעות מהשחיטה.
שאלה - 184647
לרה"ג,
א כבד דג טרי אפשרי לאכול בבישול?
ב כשנוסע בתחבורה ציבורית לעתים מתיישבת ממול אשה לא תמיד צנועה, היה מקום אחר לכן קמתי ועברתי, שתי נשים נפגעו, זה בסדר או היה להתנצל?

תשובה
א, אפשר לבשל. ב, אנחנו בארצינו הקדושה, האשה יהודיה, היא צריכה להתנצל לא אתה. הרשב״י היה אומר לתלמידיו כאשר הלכו בדרך ואשה הלכה לפניהם הרימו רגליכם מגהינם שלא תיכשלו.
שאלה - 184207
לכבוד הרב שלום רב
קניתי אתמול לבבות לא מוכשרים. הכשרתי אותם היטב ואני רוצה לצלות ואחכ לטגן ולהכין מעורב. האם זה בסדר?

תשובה
אם הוכשרו נכון, לקרוע את הלב ולהכשיר. מותר אחר צליה לבשלו מה שאין כן בכבד.
שאלה - 183835
לכבוד הרב שלום רב. האם צליית כבד בתנור מועילה לכתחילה? (הכבד מחורץ שתי וערב מונח על גבי רשת ומתחתיו תבנית חד פעמית לקליטת הדם שניגר)
תשובה
יש מי שמתיר, בתנאי שהתבנית נזרקת אחרי השימוש, כי היא טריפה.
שאלה - 183273
שלום לכבוד הרב
שאלה ששאלתי בתשעה באב ומפאת היום לא נתנה תשובה.
מה הדין לגבי כלים של כבד לא מוכשר בכיור בו נמצאים כלים מוכשרים
תודה

תשובה
לכתחילה אין להניחם יחד, בדיעבד או בטעות שהניחום, אם המים לא הגיעו לחום של 45 מעלות צלסיוז, מותר.
שאלה - 180818
כת"רהלכות צליה הליכות עולם חלק ה. מרן כתב שאפשר לצלות כבד בתנור. מדובר גם בתנורים של ימינו?ואם כן זה צריך להיות ממש על רצפת התנור או שאפשר על רשת מעל רצפת התנור?
תשובה
בשום אופן לא בקרקעית, אלא על הרשת, ולהקפיד שתהיה תבנית חד פעמית מתחתיה.
שאלה - 180415
שלום לכבוד הרב
צלינו בשר בתבנית ובדיעבד זה התברר כטרפה. בפסח הכשרנו את התנור, ולאחר מכן השתמשנו בטעות בתבנית (לא לבשר).
מה דין התנור והתבנית,תודה מראש.תבורך מפי עליון

תשובה
התנור לא נאסר, אך התבנית צריכה הכשרה לפי החומר ממנו עשויה.
שאלה - 180058
לכבוד הרב שלום רבמה הדין של בשר "מעושן" ללא מליחההאם דינו כצלי או כמבושל?
תשובה
נאסר לחלוטין כי אינו צלי אלא עשן בעלמא.
שאלה - 179398
לכבוד הרב שלום רב,
משתמשת בעלים שמגדלת בעציף לצורך חליטה ולאחר הרתחה מעבירה אותם דרך מסנן צפוף באישור הבד"ץ.
זה תקין?

תשובה
להשתמש בנייר מיוחד לסינון או בחתיכת בד.
שאלה - 178543
כת"רהליכות עולם חלק ו' עמ' קלה סעיף כה בביאור. אם בדיעבד שמו כבד במים רותחים ונעשתה חליטה אפשר יהיה לבשל את הכבד אח"כ רגיל?
תשובה
לכתחילה ודאי אסור, אלא שבדיעבד טעה וחלטו מותר לצלותו ולאכלו.
שאלה - 178047
בא"ח פרשת טהרות שנה ב' סעיף כב.אדם שטעה ומלח הבשר במלח לימון של ימינו או באבקת סודה שכל רכיביה זה נתרן בריכוז גבוה מאוד האם מועיל?
תשובה
אסור בהחלט כי אין אנחנו בקיאים בכוחם של המלחים השונים כפי שנידון בכל הפוסקים בארוכה.
שאלה - 177481
שלום לכבוד הרב לגבי לבבות אחרי שהורדתי את העורלה פתחתי וניקיתי את הדם בפנים האם הליה חייבת להיות על אש גלויה או אפשר התנור?
תשובה
אפשר בתנור.
שאלה - 175876
לכבוד הרב מוצפי שליט"א שלום רב האם מותר לאכול כבד שנצלה על נייר כסף שהיה בו חורים אבל רואים שהכבד נדבק לנייר וכנראה הדם לא נזל ברובו דריך החורים
תשובה
ישרוף אותו על האש.
שאלה - 174301
לכבוד הגאון הרב מוצפי שליט"א כבד לאחר ג ימים מותר לטגן אותו (לא בשמן עמוק) עם בצל, כמובן אחר צליה כדין, יישר כח!
תשובה
אסור בהחלט בשום פנים ואופן.
שאלה - 174151
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
שלום לרב. רציתי לדעת לגבי כבד עוף. האם חייב בצליה על האש או שיש דרכים אחרות לבישולו .תודה

תשובה
אך ורק צליה.
שאלה - 173766
לכבוד מורנו שליט"א
האם לדעת מרן אפשר להקל בצליית כבד ולסמוך על נטילת המרה כמו שכתב הרמ"א?

תשובה
לא פירשת כוונת דבריך להקל. הכבד צריך להתנתק מהמרה. לשרוט אותו בסכין לאורך ולרוחב, לשטוף ולצלות עם טיפות מלח. אם תרצה לבשלו אחר צליה או לטגנו אחר צליה, רק בתנאי שהוא טרי תוך 72 שעות משעת שחיטה. ואם עבר הזמן אין לבשלו או לטגנו.
שאלה - 169215
לכבוד הרב שלום רב
האם ניתן להכשיר כבד בתנור או שיש צורך באש גלויה כדוגמת מנגל?
תודה לכבוד הרב

תשובה
עקרונים מותר ומועיל. אך השאלה לאן הדם והנוזלים מתאספים??? יש מראש להניח מגש חד פעמי שיקלוט הכל וייזרק בסיום הצליה.
שאלה - 168245
לכבוד הרב שלום רב. האם טחול צריך לצלותו כמו כבד? תודה רבה לרב
תשובה
בשלחן ערוך יורה דעה סימן ע״ד פסק כי טחול אינו צריך צליה אלא מספיק לו אחר הכשרה במלח; בישול כמו בשר רגיל.
שאלה - 167580
לכבוד הרב שלום רב
קראתי את התשובה של הרב לגבי חובת צליה/מליחה של לבבות, האם הדין של כבד (עוף או בקר) אותו הדבר?

תשובה
שונה לגמרי, כי כבד אין לו שום תקנה בבישול רק בצליה, לאחר הצליה אם הוא נמצא תוך 72 שעות לשחיטה מותר לבשלו או לטגנו אם נצלה.
לב שונה הוא ודומה יותר לבשר רגיל, אל שיש לפתחו ולשטוף את הדם הנמצא בקרבו. למלוח שעה תמימה, וניתן לבשלו.
שאלה - 167576
לכבוד הרב שלום רב
אישתי עשתה ללבות במחבת שאלתי האם מותר או חייב בצלייה ובדיעבד האם מותר לאכול ומה דין המחבת?

תשובה
לבבות צריכות פתיחה לאור, שטיפה הגונה ורצינית ומליחה שעה, ובישול או טיגון.
ויש המדלגים על המליחה בגלל העבודה המרובה, ופותחים אותם וצולים. כך שהם חייבים או מליחה אל צליה, בתנאי שיפתחום היטב וינקום.
שאלה - 165844
לכבוד הרב מזכה הרבים!
קנינו שוקיים עוף ויש בהם מעט דם, מה עושים עימם? מוציאים לפני הבישול? או שניתן לבשלם ולפני שאוכלים בודקים האם יש דם?
תודה רבה תזכה לאריכות ימים ושנים!

תשובה
זה בכלל לא דם אלא ״ציר״. והוא מותר. וטוב לשטוף העופות במים חמים לפני הבישול.
שאלה - 163556
לכבוד מו"ר עטרת ראשנו.
צלי בשר כשעה על הגז עם קצת מים ןתבלינים לפני בישול . נעצנו מזלג לראות אם מוכן. יצא דם. האם מותר להאכול מהצלי ? והרוטב??נאסר לאכילה? נזל דם הצלי לרוטב

תשובה
מפורש בהלכה שאם הבשר נצלה כהוגן. גם אם יוצא ממנו דם אחר כך הוא מותר. כי נקרא ״ציר״ ולא דם.
שאלה - 163273
לכבוד הרב צלינו כבד שכחנו לפזר מלח לפני הצליה מה הדין?
תשובה
מפורש בהלכה שהו בדעיבד מותר, משום שהאש שואבת ממנו את הדם, ובתנאי ששרטו אותו בסכין שתי וערב שיצא ממנו הדם קודם הצליה.
שאלה - 160474
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
עשיתי טעות וצליתי כבד בקר על רשת נרוסטה עבה וכבדה. איך ניתן להכשיר אותה הרב?

תשובה
תנקה היטב במסיר שומנים מכל הצדדים. תניח אותה בתנור חצי שעה בחום גבוה ותהיה כשירה.
שאלה - 158944
לכבוד הרב שלום רב,
טחול ולבבות (כגון במעורב ירושלמי) האם צריכים קודם לצלותם באש (כמו כבד) או שאפשר ישר לטגנם במחבת?
תודה רבה ושבוע טוב ומבורך

תשובה
טחול, לב, ושאר איברים חוץ מהכבד חייבים במליחה שעה אחת ושטיפה במים שלש פעמים. הלב קודם המליחה יש לקרעו בסכין שיצא הדם ממנו ולשטפו היטב.
בכבד אין תקנה רק בצליה.
שאלה - 158040
שלום לכבוד הרב
האם כבד עוף צריך חיתוך שתי וערב לפני צליה או שזה נכון רק לגבי כבד בקר?

תשובה
נכון. שריטות בסכין לאורך ולרוחב.
שאלה - 157876
לכבוד הרב שלום רב
האם ניתן לצלות כבד על גריל חשמליוהאם הכבד אוסר את הרשת של הגריל"תודה רבה!

תשובה
מועילה צלית הכבד בגריל. וצריכים בסיום לנקותו ולשרפו 5 דקות בחום מכסימלי כדי להשתמש בו לבשר. ונכון ליחד רשת מיוחד בנפרד.
שאלה - 157834
לכבוד הרב שליט"א
האם כשצולים לבבות עוף צריך רשת מיוחדת כמו לכבד?
והאם אמורים לייחד קרש חיתוך,סכין וקערות בנפרד כמו לכבדתודה רבה!

תשובה
לא נוהגים להחמיר בלבבות כמו בכבד.
שאלה - 156792
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
כחל של בהמה לצליה זה לכתחילה לספרדים?
2. לספרדים אחורים של הבהמה יש בעיה לכתחילה?

תשובה
מפורש בתלמוד ובהלכה. וכן פסקו הרב בן איש חי [חלק ב, שלח לך] וילקוט יוסף סימן צ. וצריך לפרסו לפרוסות קטנות, להמליחו כהלכה, ולבשלו בנפרד.

ב, שאלה מכשילה, יש שם חלקים ניכרים של חלב [בצירי] וצריכים ניקור מומחה ומוסמך, ואיסורו מהתורה וחייב כרת בר מינן. ולא כל אדם יכול לעשות זאת.
שאלה - 156224
שלום לכבוד הרב
שבוע טוב. שאלו בשיעור האם יהיה מותר לצלות ברשת שמצד אחד ממלאים אותה בבצל ועליהם מניחים את הכבד?

תשובה
רשת שצולים עליה כבד, יש לשורפה בתנור קודם שמשתמשים לצליה שונה.
שאלה - 156134
שלום לכבוד הרב
האם כשמכשירים כבד על מנגל חשמלי שבבסיסו פלטה עם מים, האם זה מטריף את הפלאטה? ואיך מכשירים אותה לשימוש אחר?

תשובה
בכל מצב הכלי קיבול של המים והדם הוא נאסר בכל שימוש אחר, חוץ מהמטרה אליה יוחד לקלוט מים ודם והפרשות מהבשרים והכבדים.
שאלה - 155653
כבד תוך 3 ימים מהשחיטה הבנתי שצולים ואחר כך מותר לבשלו לאחר הצליה צריך גם להכשיר במים?
תשובה
לא משרים במים, שוטפים ומפזרים מעט מאוד מלח וצולים. אחרי הצליה יש לשטוף אותו מהדם אשר עליו.
שאלה - 155007
לכבוד הרב הגאון שלום,
לבבות עוף קפואים - מה הלכה אומרת-האם ניתן לבשלם ללא צלייה או שחייב לצלות אותם ורק אחר כך לבשלם?
שבוע טוב

תשובה
לבבות אסור לאכול ללא צליה, ויש לחתכם קודם צליה שיזוב הדם מהם, ונוהגים לחתוך הקצה בסופם הנקרא "ערלת הלב". וטוב לנעצם בשפוד לארכם ולצלותם כשתפזר מעט מלח עליהם, ולאחר צליה לשטוך היטב במים.
שאלה - 154929
לכבוד הרב שלום רב
קנינו היום יום חמישי כ"ג שבט לבבות טריים בסופר שכתוב עליהם שהשחיטה הייתה בי"ט שבט יום ראשון לפני 4 ימים האם מותר להשתמש בהם?!

תשובה
מותר רק צליה ללא בישול לאחר צליה.
שאלה - 150144
כה"ר, כבד בקר טרי שנקנה היום לא ידוע תאריך השחיטה האריזה המקורית נזרקה. האם אפשר להוסיף עליו בצל מטוגן לאחר הצלייה? מותר שיהיה בבצל קצת רוטב? ולא נבשלם יחד רק נערבבם חמים
תשובה
לערב בלי בישול מותר.
שאלה - 149531
שלום לכבוד הרב
יומים לאחר שצלינו כבד טרי על האש טיגנתי בצל ושפכתי אותו מעל הכבד האם היה מותר לי לחמם את הכבד על הפלטה

תשובה
לגבי הכבד הוא מותר לחלוטין, אך לבי לבי על הפלטה שנעשתה בשרית, אלא אם חיממת בסיר או במחבת בשריים.
שאלה - 149251
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
שלומך ישגה ! לבבות עוף \וטחול שפותחים לאורכם ושוטפים האם ניתן להכשיר כמו עוף , או שהכשרתם צלייה בלבד כמו כבד?בברכת חג שמח בריאות איתנה תודה וכל טוב

תשובה
נוהגים לצלותם.
שאלה - 148046
לכבוד מורי ורבי
בשר שלא הוכשר והוכנס למקפיא האם ניתן להפשיר אותו ולהכשיר?

תשובה
מעיקר ההלכה תועיל לו רק צליה ולא הכשרב ובישול. אך אם הנזק מרובה והכמות גדולה אפשר לסמוך בדיעבד בלבד על הפוסקים המקילים וטוענים כי ההקפאה דומה להשריה במים. ומותר להפשירו להשרותו אחר ההפשרה במים פושרים למשך 30 דקות ולמלוח שעה. לשטוף שלש פעמים עם הדחה בכלי ואחר כך לבשל.
שאלה - 144621
לכבוד הרב שלום רב
עוף שהיו בו כתמי דם תחת העור ולאחר הבישול הכתמים הפכו כהים,כמעט שחורים,האם כשר?
תודה רבה למו"ר

תשובה
היו צריכים לקלוף את הכתמים קודם הבישול. הצבע לא מוכיח מאומה.
שאלה - 144330
לכבוד הרב שלום רב
האם מותר לטגן בצל עם כבד לאחר שנצלה? והאם צריך לייחד לכך מחבתנפרדת?תודה רבה

תשובה
כבד צלוי אין לטגנו או לבשלו, רק זה אשר נצלה תוך 72 שעות מהשחיטה. מה שאין באפשרותינו היום.
שאלה - 139119
שלום לכבוד הרב
כבד טרי שנקנה לפני שבוע והוקפא האם ניתן להשתמש בו?
לא יודעת כמה זמן היה בסופרמרקט שבוע טוב ותודה

תשובה
מותר בהחלט להפשירו ולצלותו באש. אלא שעל פי ההלכה כל שעברו 72 שעות מרגע השחיטה, הוא מותר אך ורק בצליה, ולאחריה אסור לבשלו או לטגנו.
שאלה - 137940
לרב מוצפי שלום רב
קניתי לבבות עוף קפואים ומוכשרים בהכשר טוב אך לאחר שהפשרתי אותם ראיתי שכל
הלבבות שלמים שאלתי האם מותר לאכול או שאני צריכה להמליח אותם שוב בבית ולחתוך אותם

תשובה
תשלח להם מכתב לעורר תשומת לבם. הלבבות נוהגים לחתוך אותם בקצותם משום ערלת הלב וכן שיצא הדם מהם. כשלא עשו זאת והמליחום שלמים מחוסר אדם יצלום על האש מעט ישטפום ויבשלום.
שאלה - 137800
לכבוד הרב שלום:
1) איך מכשירים לב,מח,כבד, וטחול
2) והאם מה שקונים מוכשר היום בעיקר הלבבות ניתן לסמוך ולאכול ללא מליחה והכשרה בבית

תשובה
לב צריכים לחתוך את הקצה הנקרא ״ערלת הלב. לנקבו ולצלותו. מח מכשירים רגיל. טחול כנ״ל לנקוב ולצלות.
שאלה - 134938
לכבוד הרב שלום רב אדם שטיגן כבדים שהיו תוך 3 ימים לשחיטה (לפי תאריך השחיטה שעל האריזה) האם היה מותר לטגן במחבת בלי לצלות??ואם לא מה הדין של המחבת???
שתיכתב ותחתם לחיים טובי

תשובה
חלילה וחס, הכל טרף, כבד אין לו היתר אלא בצליה, אחריו שטיפה, ואם לא עברו 72 שעות מהשחיטה רק אחר כך יהא מותר לטגנו או לבשלו.
שאלה - 134732
לכבוד הרב איך מכשירים לבבות וטחול של עוף חיפשתי במאגר התשובות ולא מצאתי תזכה למצוות ולשנים רבות טובות ונעימות כתיבה וחתימה טובה
תשובה
חותכים לאורך וצולים.
שאלה - 132789
שלום לכבוד הרב
1.בטעות צלו בתנור כבד על תבנית התנור מכוסה בנייר אפיה מה דין התנור והתבניות?
2. מה דין תנור שניקו היטב לפני פסח ושכחו לחממו בחום גבוה?
תודה לרב ובשורות טובות

תשובה
א, הוא מותר בדיעבד. ב, היום ישתמשו בו. כי עבר הפסח.
שאלה - 130820
שלום לכבוד הרב:
האם מותר להכין כבד בתנור? או במחבת? ומה לגבי מנגל חשמלי?

תשובה
צלית כבד בתנור אך ורק על הרשת באופן שמתחתיו יונח כלי עם מים אשר יקלוט לתוכו את הדם המופרש מהכבד.
במחבת בהחלט לא, ואם עשה כן המחבת נאסר והכבד יעשה שאילת חכם.
מנגל חשמלי העשוי לכך וחומו רב וכל הדם הנפלט מהכבד נשרף מיד יש מקילים.
שאלה - 127795
שלום לכבוד הרב
1. מוכרים כבד טרי קפוא שעברו עליו 3 ימים, כיצד מותר להכין לאשה בהריון?
2. עפי ספרך היקר שיבת ציון, האם בסדר לקידוש מיץ ענבים לבן אם טעים יותר מהאדום?
תודה רבה

תשובה
א, רק צליה. ב, בהחלט כן.
שאלה - 124879
כ"ר,
קראתי שיש עניין להחמיר ולהמליח שנית או לחלוט או לצלות בשר מוכשר חלק בכשרות גבוה לאחר הפשרתו.
מו"ר שליט"א,האם באמת יש עיניין בזה לאנ"ש או שהדב מיתר וללא בסיס?
תודה.

תשובה
בהחלט לא.
שאלה - 124826
כב הרב.
א.האם כדי להחמיר להמליח בשר חלק קפוא (בד"צ...)אחר הפשרתו,כי יתכן ולא נמלח כדין?
ב.מהו שיעור זמן צלייה לבשר שלא הומלח?
ג.מהו שיעור זמן חליטה ברותחין באונס לחולה?

תשובה
א, אל תוסיף עוד, כי הדבר שהכי הכי ״מחמירים״ בו הוא כמות מלח פי שלש ששמים עליו. ב, כדי שיהיה ראוי ללעיסה בקלות. ג, מיותר לחלוטין.
שאלה - 124568
שלום כבוד הרב. קנינו רשת שצולים עליה כבד וכו' , תוצרת סין ולא (טבלנו) הטבלנו לפני השימוש (צלינו כבד ) . האם מותר לאכול מהכבד? או שצריך לטבול קודם את הרשת? תודה
תשובה
הכבד מותר באכילה, ורשת מתפרקת יש להטביל.
שאלה - 122301
לכבוד הרב : האם לאחר שצולים כבד או לבבות על האש האם יהיה מותר לאכול אותם באותו צלחת אם בשר או עוף אחר או שיש לחשוש מהדם ולאוכלם בצלחת נפרדת
תשובה
נוהגים לשטפם לאחר הצליה, וניתן לאכלם עם מיני בשר.
שאלה - 122135
שלום לכבוד הרב
בתוך כרעיים עוף בד"צ לרוב אני מוצאת שאריות של כבד שלא נוקו, בטוחני שרוב הנשים הצעירות אינן מודעות שצריך לנקות את השאריות לפני בישול כי כתוב מוכשר
תודה וה' עמך

תשובה
אם אלה פירורי כבד מועילה שטיפה, אך אם זה ״צרירות דם״, שזה אומר נקודות דם בדופן החזה והחלקים יש בעיה בהכשרה, כי בבד״ץ רציני מעמידים משגיח מיוחד ופועלים שתפקידם להסיר כל נקודות דם לפני ההכשרה.
שאלה - 121891
שלום לכבוד הרב
האם מותר לצלות כבד ואחרי זה לאפות אותו בתוך בצק עלים ?
ואם לא אז מה מותר לעשות איתו אחרי צליה
תודה רבה

תשובה
כבד שצלית לאחר שעברו עליו 72 שעות דהיינו שלשה ימים מרגע השחיטה איו לבשלו לאחר הצליה.
ב, מי שטעה ואפה אותו בתוך בצק בתנור בדיעבד הוא מותר, כי יש פוסקים שכותבים שדווקא בישול או טיגון אסורים בגלל הנוזל שמעביר הדם הצרור בתוכו. אל לכתחילה קשה להתיר לעשות כן.
שאלה - 120973
לכבוד הרב,מותר לעשות רוטב עם בצל מטוגן ולשפוך בצלחת שיש בו כבד שעברו עליו 3 ימים מהשחיטה?האם ברכת "על המחיה" מבטלת ברכת "שהכל" כמו שברכת המזון מבטלת ברכה ראשונה?
תשובה
א, מותר ליצוק עליו רוטב, אך אסור לבשחם בו. ב, אם לא הסיח דעתו מלשתות ומלאכול עוד אינו מברך.
שאלה - 120723
נקנה ב- 29.4 לבבות עוף היו במקרר רגיל בסופר, במדבקה שרשום נשחט ב- 28.4 לא מוכשר.
באותו יום של הקנייה ניקינו הלבבות ושמנו מלח והקפאנו.
איך ע"פ ההלכה מותר לאכלם צלייה/טיגון

תשובה
תחילה אסביר לך מה צריך לעשות, כאשר הלבבות תוך 72 שעות מרגע השחיטה, צריכים להיות מופשרים לחלוטין לפני כן, ושטופים היטב במים בטמפרטורה רגילה, לחתוך כל אחד לארכו ולנקות את הדם שבתוכו, לכתחילה להשרות חצי שעה במים, (בדיעבד אם לא הושרה חצי שעה זה בסדר) ואחר כך למלוח במשטח מדרוני כדי שהדם יתנקז החוצה, למשך 60 דקות לפחות, לשטוף היטב במים, ולהשרות בגיגית עם מים והחלפתם שלש פעמים כדי שכל הדם יצא, ואז אפשר לאכול בכל צורה שהיא או להקפיא.

דרך נוספת לשימוש היא קריעת כל פריט לאורך ושטיפתו ולהניח ישירות צלי על האש עם קורט מלח, לשטוף ולהגיש.

במידה והומלח והוקפא בלי שטיפה הוא אסור באכילה וטריפה.
שאלה - 120685
שלום לרב המיוחד, כבד עוף שלא נקנה תוך 3 ימים מיום השחיטה חתחתי שתי וערב וצליתי בגז האם אפשר לטחון במטחנה עם עוד מוצרים ולהגיש בצלחת רגילה? תודה לרב וה' ישמור על הרב בשבילנו.
תשובה
על פי ההלכה, כבד עוף או בקר, שעברו 72 שעות מרגע שחיטתו, יש לצלותו כמובן, ואסור אחרי צלייתו לבשלו או לטגנו.
מותר יהיה לקצוץ אותו ולערבו עם כל מזון אחר קר.
שאלה - 119645
האוכל עוף בהכשר מהודר! לו יצוייר שיתברר שהיה בו צרירות דם וכדו' האם אפ"ה מטמטם ליבו? וא"כ האם ראוי לא לאכל במקום שלא יודע שבדקו מצרירות אפי' שקנו עוף בדץ דמסתכן בטמטום הלב?
תשובה
זו לא הבעיה של טמטום הלב, אלא זה אסור לפי שלחן ערוך, כי אם נשארים כתמי דם פנימיים על גוף העוף לא תועיל הכשרתו במלח באותו מקום.
שאלה - 119256
מותר לצלות כבד בגריל שלמעלה יש גוף חימום באמצע יש רשת ומתחת מתנקז כל ההפרשות מהכבד
והאם יהיה מותר לצלות אותו עם עוד סוגי בשר?
והא הכלי נאסר הלא אין שימוש ישיר בכלי כגון מחבת

תשובה
מותר לצלות בו כבד, אבל בנפרד מבשר ולא יחד. אחר הבערה באש מכסימלית הוא מותר.
שאלה - 116302
לרב שלנו הצדיק חברתי ממלא עוף בקורקבנים וכבד אחרי צליה כמובן ומיד אח'כ מכניסה אותו לתנור אפיה כשהוא ממולא, האם זה בסדר למרות שיש בתוכו גם כבד? תודה ענקית לרב שמקדיש מזמנו.
תשובה
כבד תוך 72 שעות לשחיטה זה בסדר, מעבר לכך לא.
שאלה - 115676
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
צלו כבד וקיררו ואח"כ הוסיפו בצל מטוגן חם. אפשר לאכול?

תשובה
מותר לאכלו.
שאלה - 115211
לכבוד הרב שלום רב
האם מותר לצלות פיתה על הגז באמצעות רשת של כבד ?
תודה

תשובה
לא.
שאלה - 115152
לכבוד הרב שלום רב
האם מותר לצלות פיתה על הגז באמצעות רשת של כבד ?
תודה

תשובה
רק אחרי שתשרוף את הרשת באש.
שאלה - 114864
לכבוד הרב שלום רב
בשלתי עוף בתנור, ואחרי הבישול כשרצינו לאכול מהעוף היה בפנים הרבה דם, האם מותר לאכול את העוף.. מדובר בעוף כשר למהדרין שהוצאנו מהמקפיא ובישלנו.

תשובה
יתכן שהעוף הופשר באיזה שלב חלקית והוא פלט נוזלים שהם לפעמים בצבע אדום והוקפאו חזרה אתו, בכל אופן בעוף בהכשר בד״ץ זה אינו יכול לקרות כי הוא נתפ לכל ארכו כדפי ספר, בעוף מהדרין יתכן וזה קורה כי פותחים אותו רק מתחתיתו.
שאלה - 114561
שלום רבינו! יש ענין להגיד כמה פסוקים של השם הפרטי בתפילת 18?
אחרי 72 שעות מהשחיטה, צליתי את הכבד האם יהיה מותר לטחון במטחנת בשר ולמלות בבצק כלשהוא? תודה לה' שיש לנו רב כזה.

תשובה
בהחלט לא, אלא פסוק שהאות הראשונה בו היא האות הראשונה שבשמו והאות האחרונה היא האחרונה שבשמו.
עברו 72 שעות אסור לאכלו ללא בישול טיגון או אפיה.
שאלה - 114438
שלום לרבינו, כבד עוף בד"ץ יש מדבקה שנשחט כב אלול ניקיתי, חתכתי שתי וערב פיזרתי מלח גס וצליתי עד שראיתי סימני צליה שחורים אחרי כן אפשר לבשל? עדיף לוביה יבשה או טריה? תודה!!!
תשובה
אין צורך לפזר מלח גס הרבה, אלא אפילו מעט דק, ולשרוט בסכין אותו שתי וערב, אם לא עברו עדיין 72 שעות מהשחיטה, אפשר לטגן או לבשל.
שאלה - 113447
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
א.מנגל חשמלי שבנוי מגוף חימום יצוק ומחובר ישירות לחשמל
האם אפשר להטביל?
האם אפשר לצלות עליו כבד?
ב. מה ההגרה של "יראת שמיים"?

תודה

תשובה
אינו צריך טבילה. אפשר לצלות עליו כבד. כל שהדם מפחד שמא יעשה עון או יחסיר בעבודת השם יתברך הרי אפשר לקראו ירא שמים.
שאלה - 113235
שלום לכבוד הרב
א.מתי יוצא 40 יום לפני ר"ה?
ב.האם הרב יוכל להפנות/לכתוב נוסח התרת נדרים המקוצר כמו שנערך מידי חמישי במוסאיוף?
ג.צליית כבד במיקרו- יש מי שהתיר?

תודה.

תשובה
א, ביום חמישי י״ט לחודש מנחם אב. ב, ליום הנ״ל תשתמשו בנוסח המלא המופיע בספר הסליחות. ג, אסורה בהחלט. טרף גמור.
שאלה - 109949
לכבוד הרב
צליית כבד-האם מותר בפלטה חשמלית-לא של שבת-אלא עגולה עם דפנות או ללא דפנות האם זה משנה

תשובה
לא משנה, אלא צריך טמפרטורה מעל 100 מעלות חום צלסיוס.
שאלה - 109412
שלום לכבוד הרב
האם אפשר לצלות כבד על מנגל חשמלי?
הרב רוצים שתזכה אותנו עם הגדה של פסח.

תשובה
אפשר בהחלט כי חומו גדול מאוד.
שאלה - 107989
לרב שליט"א
כבד שעברו עליו 3 ימים,
האם מותר לטגן בנפרד בצל עם רוטב בנפרד ולשפוך עליו ולערבב והכבד יספוג הטעם או שזה נקרא מעין בישול ואסור כי עברו 72 שעות מרגע השחיטה?
תודה

תשובה
בישולו לאחר צליה אסור, אך יציקת רוטב עליו חמה מותרת.
שאלה - 106991
לכבוד הרב שלום רב
מה דין כבד שעברו עליו 72 שעות ובישלו אותו?מותר באכילה?
ומה לגבי הסיר שבושל בו הכבד ?תודה..

תשובה
אם היה מיידית אחר השחיטה בהקפאה עד הצליה, בדיעבד מותר ונסמוך על המקילים. וכן אם היה במקרר למשך 72 שעות יש טוענים שהוא נאסר והכלים צריכים הגעלה. אך דעת מרן השלחן ערוך בסימן ס״ט שבדיעבד מותר.
שאלה - 106694
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
יש לנו מנגל חשמלי שאנו צולים בו כנפיים וכו' האם יש אפשרות
לצלות בו גם כבד עוף?

תשובה
מאוד עדיף שלא.
שאלה - 106480
מוכרים כבד ונתנו לי כבד שהוא חצי קפוא ועל המדבקה היה תאריך שחיטה שלא עבר 3 ימים
מה עלי לעשות?

תשובה
הכבד בין קפוא בין טרי ואפילו עברו עליו ימים רבים מותר רק בצליה.
הנוהגים לטגנו או לבשלו בכל דרך שהיא לאחר צליה, עליהם לודאות בבירור שהכבד נצלה תוך 72 שעות מהשחיטה, ואז יועיל גם להקפיאו ולהשתמש בו אחר כך בבישול.
שאלה - 106181
שלום לכבוד הרב
א.מזלג שבוצע בו שימוש בצליית הכבד, האם המזלג אסור לאחר מכן בשימוש רגיל או שהוא טרף?
ב.סידור הסכו"ם במגירה על פי מיון האם מותר בשבת?
תודה לכבוד הרב

תשובה
א, מזלג זה אם יניחוהו דקה על האש יחזור להיות מותר. ב, לסדר ולמיין בתוך המגירה ודאי אסור בשבת, אפשר מראש קודם שמכניסים אליה לקחת הכפות לבדם והניחם במקומם, וכן המזלגות בנפרד וכן הלאה, והאשכנזים מחמירים ולא מצאתי טעם לדבריהם.
שאלה - 105171
לכבוד הרב
כבד עוף קפוא שהופשר האם לאחר צלייה על הגז ניתן לבשל במחבת עם בצל ?

תשובה
אסור בבישול או בטיגון. כאשר עברו 72 שעות מרגע השחיטה עד ההקפאה.
שאלה - 104533
לכבוד הרב שלום רב
הי"ו. משתמש במנגל שהגוף חימום למעלה והרשת למטה האם לאחר צליית הכבד. ניתן להמשיך להשתמש ברשת לצליה של בשר אחר
האם מותר למלוח את הכבד ולאחר מכן לצלות אותו.

תשובה
יש להפעיל אותו חמש דקות לאחר צלית הכבד, ורק אחר כך להשתמש לבשר.
נוהגים למלוח מעט.
שאלה - 104380
לכבוד הרב

אנו תימנים אם יש חשיבות לעניין.

מותר לברך ה"מוציא" כשיש כפות מתכת על השולחן [דין סכין]?
האם מותר לבשל/לצלות בשר עם בשר עוף ביחד?
קציצות חייב חליטה קודם הטיגון?

תשובה
מותר בהחלט ואין צריך חליטה.
העורך, מדבר שקר תרחק, ואין צורך בהרבה אפסים בכתובת...
שאלה - 104179
כבוד הרב מחילה בקשר לשוקייםוהכנפיים שרואים דם לפעמים גם אחרי שטיפה טובה ואפילו ששופכים מים חמים עליהם עדיין רואים דם אחרי הבישול אז אז אסור לאוכלם?
תשובה
אחרי שטיפה היטב, זה מותר כי הוא נקרא ציר.
שאלה - 104164
הרב האם מותר לאכול עופות ןכנפיים בכשרות מהודרת לפעמים נשאר בתוך דם וזה.אחרי בישול מותר לאכול אותם או שיש חשש לאכילת דם
תשובה
חייבים לשטוף היטב לפני הבישול.
שאלה - 103432
לכבוד הרב מוצפי שליט"א שלום כבוד הרב,
1. האם מותר לקלות חציל בקליפתו על הכיריים ברשת שמשמשת לצליית כבד?
2. האם הרשת לא נחשבת טריפה מאחר שכל עוד הכבד לא צלוי הוא טרף?

תשובה
כשהרשת נקיה ונשרפה באש מותר. אחרי שהיא לובנה באש היא כשירה למהדרין.
שאלה - 100865
לכבוד הרב שלום רב
איך ניתן להשתמש בלואיזה לצורך חליטה?תודה!

תשובה
צריך לסנן המשקה בנייר מיוחד.
שאלה - 100171
לכבוד הרב שלום כיצד ניתן להכין כבד בבית ראיתי מתכונים בכל מיני אתרים חרדים שרושמים במתכון טיגון במחבת עם שמן ואני זוכר שחייב צליה שבת שלום ומבורך
תשובה
ההלכה בהכנת כבד ברורה לכל הדעות, כל כבד הן של עוף הן של בקר שנשחטו ברגע זה או לפני ימים , חייבים בצליה גמורה,
השאלה אם מותר לבשל או לטגן לאחר הצליה, זה דוקא במצב שהכבד נצלה תוך 72 שעות מהשחיטה, והיה אם עברו 72 שעות אסור בבישול או בטיגון אפילו לאחר הצלי.
שאלה - 99542
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
האם מותר לבשל יחד בשר בקר עם עוף? קציצות, שווייה - כבד בקר ועוף + בשר ועוף צלויים.
סיר שבושל בו חלבי לפני שנים ואחר כך טעו ובישלו בו בשרי כבר כמה שנים?

תשובה
א, הכל בסדר, חוץ מכבד עוף או בקר שאסור לבשלבו כלל גם לא בנפרד, כי בדרך כלל עברו 72 שעות מרגע השחיטה.
ב, נכון וראוי להוציא את הסיר מכלל שימוש.
שאלה - 99315
לכבוד הרב:שאני קונה בשר (כבד) מהרב או ממקום אחר שגם חלק
איך אני יודע כמה זמן עבר מהשחיטה שלו והאם אחרי שאני צולה אותו באש יהיה מותר לי לטגן אותו במחבת אם בצל וכו'?

תשובה
אסור לך לטגן אותו אחרי הצלי. כי לא תוכל לדעת אם הוא תוך 72 שעות לשחיטת העוף.
שאלה - 98337
שלום לכבוד הרב, האם מותר לבשל כבד (לאחר צליה) שהוקפא טרם עברו שלושה ימים משיחטתו?
תשובה
אם אתה בטוח במאה אחוזים שהכבד הוכנס ל״הקפאה״ תוך 72 שעות מהשחיטה , אתה רשאי לצלותו ולטגנו או לאחר הצליה לבשלו. ותבדוק היטב את הפרטים.
שאלה - 97777
לכבוד הרב
האם מותר לשים תבלינים על בשר לא מוכשר ולצלות אותו על האש כמו שששמים מלח.תודה.

תשובה
רק ברגע הצליה מותר ולא לפני כן בשום פנים.
שאלה - 96724
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
אחי חרדי למד אצל אשכנזים וצולה לנו כבדים בלי קריעה כי אומר שלא צריך בעוף גם אמי עושה ככה כנראה בגללו והבנתי מהשיעור של הרב שזה לא דעת מרן מותר לאכול?

תשובה
תבקש מהם כן לחתוך שתי וערב שריטות קלות.
שאלה - 96668
לכבוד הרב
שלום רב! האם חובה לשטוף את הכבד במים לאחר הצליה? יש מקום להתיר?

תשובה
מפורש בהלכה שאינו חובה אלא זה רצוי בגלל כך שאולי נשאר מעט דם עליו מבחוץ.
שאלה - 96307
שלום לכבוד הרב
היום בשיעור הרב אמר שחובה לצלות את הכבד,מחילה מהרב מה הכוונה לצלות? זה על אש מגולה כמו מנגל?
ב. האם בשבת מותר לשים פיתה עם שמן זית על הפלטה עד שהפיתה נהיית קשה?

תשובה
א, הגדרת צליה אינה מחייבת אש גלויה, אלא כל שהחום מגיע לשריפה כפי שיש היום במנגלים חשמליים או במתקנים אשר במסעדות זה בהחלט מועיל.
ב, אין לעשות כן אלא לחימום בלבד.
שאלה - 95985
לכבוד הרב מוצפי שליט"א שלום!
האם גם שניצלים, כרעיים, חזה עוף ופרגיות שקונים ארוז בכשרות בדצ צריכים להמליח ולהשאיר חצי שעה? ואם כן האם להמליח עם מים ולשים את הבשר או רק מלח?

תשובה
כל המוצרים היום הנמכרים ארוזים בהשגחת בד״צ הם מוכשרים כדת וכהלכה ומוכנים לאכילה , וניתן לבשלם מיד ללא הכשרה.

יוצא מהכלל כבד עוף וכבד בקר, וכן לבבות וטחול שיש לצלותם כי הם אינם מוכשרים. לבבות וטחול בלבד ניתן להכשיר ולטגן, אך כבד חייב צליה בלבד.
שאלה - 93583
לכבוד הרב
1)האם מותר להגיד מעין שבע בבית אבלים בחיפה?
2)למה אין ספרדי המקפיד על חליטה שבב"י בסט כתוב בהדיא לכתחילה לחלוט כרמב"ם והש"ך גם מסביר במרן? מה הרב נוהג בזה?

תשובה
א, המקובלים נהגו לומר , אך על פי השלחן ערוך אין לומר. ב, לא נהגו בחליטה כלל ואין לשנות מנהגי רבותינו .
שאלה - 92215
לכבוד הרב: לא הבנו את נושא הכבד,האם מותר אחרי שצולים את הכבד
לטגן אותו אם בצל במחבת,כי אמרו לנו שיותר מ-3 ימים אסור לטגן,
משהו כזה אם הרב יוכל להסביר לנו את הנושא הזה

תשובה
הכבד בין של העוף בין של הבקר , מותר בצליה גם אם הוקפא לזמן ממושך .
מי שמעונין לטגן את הכבד אחר הצליה , או לבשל וכל סוג אחר של בישול , עליו לקחת כבד טרי בלבד שנשחט תוך 72 שעות ולצלותו , ואחר שצלה הכבד הטרי תוך 72 שעות יכול להקפיאו צלוי ולבשלו אחר כך ולטגנו גם כמה שבועות אחר כך , כי צלה אותו תוך שלשה ימים מהשחיטה .
שאלה - 91299
כדי לצאת ידי חובה חוטים משום דם הרב ייתן לי את הסדר להמליח את הראש האם לחתוך את הראש לחלקים ואחר כך להמליח וזה יועיל לחוטים להפליט דמם או שאני צריך להסירם היינו לנקרם בנפרד?
תשובה
נוהגים להוציא קודם את החוטים משום דם , ואחר כך למלוח את הראש .
שאלה - 90802
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
הייתי נשואה לבעל תימני,ונהגתי לפיו.הייתי חולטת את העופות.כיום לאחר הגרושים אני נוהגת לפי מנהג עדות המזרח,ורוצה להמשיך לחלוט את העופות.תודה!

תשובה
זו דעת הרמב"ם ז"ל שלאחר מליחת הבשר והדחתו יפה יפה ישליכנו מיד למים רותחים כדי שיצמת ולא יצא דמו עוד ממנו. בהלכות אכילת איסור פרק ו, הלכה י. אך מנהגינו כהרי"ף חולין פרק ח, והרשב"א ז"ל בתורת האדם ב"ג, ש"ג. והמאירי פסחים ע"ד, ב. שאין לעשותה, כי אין אנחנו בקיאים בחליטה ושמא לא יהיו המים רותחים יפה יפה .
שאלה - 89223
האם מותר למלוח בשר בקר יחד עם עופות ? כי ראיתי מי שעשה זאת ואמרו לו שאסור ?
תשובה
מותר , כי מפורש בשלחן ערוך יורה דעה סימן ע , סעיף א , מולחים הרבה חתיכות זו על גב זו , ואפילו בשר שור עם בשר גדיים וטלאים ואפילו עם עופות . אלא שבשר בקר או עוף עם דגים דוקא אסור .
שאלה - 87741
לכבוד הרב מוצפי שליט"א, כבד קפוא-הפשרה בתוך סיר עם מים כדי להפשירו האם מותר?מה הדין לגבי הסיר?האם צריך כלים מיוחדים לכבד? כלים של הכשרת בשר האם מותרים לשימוש אחר יומיומי
תשובה
א, כבד מותר להשרותו במים צוננים מהברז , ולא במים חמים , ובנאי שלא יעבור עליו בהשריה במים 24 שעות שהוא בתוכם לאשכנזים מייחדים כלי צליה מיוחדים לכבד ,כדעת הרמ״א . והספרדים מנקים את היטב את הכלים ומשתמשים לבשרים לצליה כי כך דעת השלחן ערוך .

ג, כלי הכשרת בשר , כלי המליחה מיוחדים רק למליחה ואסורים בשימוש אחר , כלי ההשריה לחצי שעה ראשונה שמשרים בו את הבשר ללא מלח מותר בשימוש , והרמ״א חשש בסימן ס״ט , סעיף א כתב ויש מקפידים להשתמש בו רק לדברים צוננים .
שאלה - 39729
שלום לכבוד הרב,קניתי כבדים בהשגחה של הרב,האם כבדים אלו מיועדים רק לצלייה או שניתן לבשל לאחר הצלייה?
והאם ניתן לטחון את הכבד לאחר צלייה כדי ליצור ממרח כבד?או שמא הטחינה גורמת לאיזשהוא פירוק כלי הדם שעדיין נמצאים בתוך הכבד?תודה רבה.

תשובה
כיוון שעברו שלשה ימים מהשחיטה = 72 שעות, אין תקנה אלא בצליה, ואין לטחון לפני הצליה.
שאלה - 38288
לכבוד הרב שלום לגבי כבד האם אפשר לצלות כבד בתנור? אמרתי לאשתי שאפשר לשים בתבנית חד פעמי ומתחת רשת ברזל ושמתחת לא יהיה כלום האם נכון או צריך אחרת?והאם אפשר אח"כ לעשות עוף בתנור?2)לגבי מקווה בע"ש אין לי אפשרות כרגע לטבול מפאת הזמן הילד איתי ואשתי חוזרת רק ב1:30 והשבת נכנס מוקדם ועוזר לאישה איך הרב הסביר לגבי טבילה במטבח כמו שהסביר לא שמעתי הייתי עסוק עם הילד כי אשתי שמעה שזה מאד חשוב לטבול תודה
תשובה
כבד אסור לצלות כשהוא מונח על תבנית, אלא צריך להיות על רשת כדי לתת מקום לדם לרדת. התבנית חד פעמית תהיה מתחת הרשת.
רחיצת הידים בברז מ-1 עד 20 לסירוגין 1 ימין 2 שמאל. מ-21 עד 30 רצוף ימין. מ-31 עד 40 רצוף שמאל.
שאלה - 35017
לכבוד הרב שליט"א!א:הרב, האם סיר, בתוכו רשת,המכסה שלו עשוי גופי חימום חשמליים, יכול לשמש(כשהוא סגור כדרך שמושו)יכול לשמש גם לצליה ולהכשרה של-נאמר' כבד עוף,לבבות?ב:אני יודע שאין נפה לסולת, הבירור נעשה,כמה שניתן עד שהיד והעין מגעת!הרב האם זה בסדר,או שיש עוד חומרות? סליחה ומחילה הרב על ריבוי השאלות.
תשובה
א,אין להשתמש בו לצלית כבד, כי הכבד יש בו ריבוי דם וחמור יותר. ב,לברור כמו באורז.
שאלה - 33351
שלום לכבוד הרב
האם כשצולים כבד עוף, חייבים שהגוף חימום יהיה למטה מתחת לכבד או שאפשר גם כשהגוף חימום למעלה, למשל לצלות בתנור ע"ג רשת וגוף החימום מעל הכבד(והתנור פתוח)
בתודה מראש

תשובה
יכול להיות בין למטה בין למעלה, אלא שחייבים להפוך אותו לצד השני גם כן.
שאלה - 30878
לכבוד הרב
שלום,
נשאלה כאן שאלה בקשר לכבד עוף (לא הבנתי) אחרי שצליתי את הכבד על האש לחלוטין, מה לא לטגן עם בצל ותבלינים ?
ומה בנוגע ללבבות עוף ?
תודה רבה ושנה טובה ומתוקה .

תשובה
כבד עוף וגם בקר, תוך שלשה ימים לשחיטתו יש לצלותו ואחר כך אפשר לבשלו ולטגנו מתי שתרצו. אבל כשעברו 72 שעות מהשחיטה - וזה קורה על פי רוב, מותר רק בצליה ולא בטיגון או בישול.
שאלה - 30761
לכבוד הרב שלום רב
כבד עוף חי (קפוא) שרשום עליו לצליה בלבד
וכן רשום אין לבשל לאחר הצליה
האם ניתן לצלות ואח"כ לטגן עם תבלינים?

תשובה
אסור לטגנו ולא לבשלו.
שאלה - 29307
לכבוד הרב שליטא
1.האם לאחר שצולים כבד על האש צריך לשים אותו בכלי אחר ולא יחד עם כל הבשר?בגלל הדם שלו ?
2.האם זה מטריף את הכלי?האם הסכין שבו אני חותך את הכבד על האש ועדיין עם דם מטריף הסכין ?
3.האם צריך לחתוך שתיוערב את הכבד לפני צלייתו?
4.האם הדם שמצטבר על הצלחחת לאחר צליית הכבד מלכלך את הכבד ,האם מספיק לנערו מהדם ולאכול ?
תודה רבה וכל טוב

תשובה
א,הכבד חובה לשטפו במים לאחר הצלי מהדם שיצא ממנו. ב, גם הכלים נשטפים ומותרים אחר השטיפה. ג,צריך לשרטו שתי וערב. ד,לשטוף.
שאלה - 29017
לכבוד הרב
הרב ענה באחת התשובות: "רק אם צלו אותו תוך שלשה ימים לשחיטה מותר לבשלו" אך לפי מרן הר' עובדיה: אפילו אם הוא נמצא בהקפאה זמן ממושך, ומותר לבשלו אחר צלייתו, כל שלא עברו עליו שלושה ימים כשהוא במצב מופשר" האם הרב מצדד בכך?

תשובה
מהיכן אתה יודע שהם הקפיאו אותו מיד ??? כי מנהג רוב המשחטות להחזיקו בקירור ולא בהקפאה. ואם הקפיאוהו כעבור 72 שעות מהשחיטה אין לו תקנה רק בצליה.
שאלה - 28950
לכבוד הרב מוצפי שליט"א חברה שלי קנתה כבד טרי ומיד הקפיאה אותו השאלה שלי אם מותר לי לבשל אותו לאחר הצלייה כי הבנתי שכבד קפוא לא מבשלים רק צולים
תשובה
אסור בהחלט. רק אם צלו אותו תוך שלשה ימים לשחיטה מותר לבשלו.
שאלה - 26270
לכבוד הרב
האם כבד בקר שנקנה בתוך 3 ימים והוכנס למקפיא ,ראוי לשמוש ?

תשובה
רק לצליה ולא לטגן או לבשל אחרי כן. כיוון שעברו 3 ימים.
שאלה - 26112
לכבוד הרב שלום רב
האם מותר לשטוף כבד לפני צליה בכיור שבמטבח

תשובה
מותר כהחלט.

שאלה - 25517
לכבוד הרב מוצפי שליט"א, השלום והברכה.
האם לאחר צליית כבד על רשת גריל (מנגל) מותר לצלות בשר אחר?
מהו גדר "מעשה קדירה" לעניין הפרשת חלה?
האם הוצאות לימוד עבור בני, בן השבע לתלמוד תורה נחשבות כמעשר?

תשובה
א,יפעיל את האש לשתי דקות ואחר יניח הבשר. ב,כל הנעשה בסיר או במחבת.
ג,רק למי שמצבו דחוק.

שאלה - 25139
לכבוד הרב
1. האם מותר להכשיר כבד עוף על מנגל חשמלי?
2.האם שיפודי מתחת שצליתי בהם כבד עוף אפשר להשתמש בהם לשימוש של בשרים
אחרים?
3.האם צלית כבד עוף על כירים גז מטריפה את הכירים ופוסלת אותם משימוש.
4.אם הרב יכול להמליץ על נוסח של תפילה להגיד שמתחילים לבנות בית הבית
בשלב שלפני יציקת הריצפה.

תשובה
א,מותר. ב,לא. ג,מזמור צא בתהלים ולומר ביציקת העמודים הנני בונה בית
זה לעבודת השם יתברך.

שאלה - 24067
לכבוד הרב שליט"א שלום וישע רב
א.ציצית ותפילן האם כדאי שלא יקפלם אחר לאחר שהורדתי שיוכל להניחם?
ב.האם מותר לאכול כחל ובאיזה אופן?
ג.נכנסתי לחנות וראיתי שבמדף יש מוצרים מאותו סוג ובאחד מהם היה מחיר
פחות האם מותר לקחתו ולטעון שזה המחיר והחוק וכו'(כמובן השאלה מצד הדין
ולא המוסר)?
יישר כח לרב מאד

תשובה
א,אין בעיה שחבירך יקפלם כיון שהוא השתמש. ב,קורעו שתי וערב וטחו בכותל
ומבשלו בפני עצמו ולא עם בשר אחר. ג,מותר כי בהלכה הולכים לפי תקנון
ומנהג המדינה.