שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א 

נושא: מועדים - ראש חודש - תענית ערב ראש-חודש 

נמצאו 132 שאלות / תשובות
שאלה - 278311
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
היום היה ראש חודש, תיקון חצות כעת מלא או רק לאה?

תשובה
תיקון חצות מלא.
שאלה - 262451
לכבוד הרב שלום וברכה
רציתי לדעת אם יש ענין להכריז את המולד בשעת הכרזת ר"ח ואולי דווקא לא להכריז
שראיתי בחזו"ע שכותב "ומנהגנו לא להכריז על המולד"?

תשובה
סליחה, אל תהיה שטחי בלימודך, תחדד את הפוטנציאל שלך. ולכן נא לעיין היטב קודם שמסיקים מסקנה, הרב כותב מנהגינו לא להכריז, אך אין סיבה להתנגדות להכריז.
וזה יש בו נפקא מינה למי שנוהג להתענות בערב ראש חודש, וכן לגבי מי שמקפיד על ברכת הלבנה שבעה ימים מעל לעת ועוד, וכן למי שלומד הלכות קידוש נחודש, ומבקש לחשב מולדות לפי סדר השני והחודשים. ועוד אופנים. לכן, תתחשב בעוד אנשים שצריכים את הידיעה.
שאלה - 261821
לתועלת שומעי לקחו של מור היו
לנוהגים להתענות בכל ערב ראש חודש
תענית ער'ח טבת יש להקדים ליום חמישי בשבוע זה כא בכסליו (הואל וכג חל ביום שב'ק) כמבואר בסה'ק
חנוכה בציון דף קנא

תשובה
יום חמישי השבוע. כתבתי לכם בבקשה.
שאלה - 260807
לכבוד הרב
האם ניתן להקדים ולקבל תענית רח ליום שלישי ולא רביעי?

תשובה
רק כשיש סיבה לכך אפשר.
שאלה - 255879
לכבוד מו"ר.
אדם הנוהג להתענות כל ער"ח בל"נ. ושכח לקבל במנחה של רביעי התענית.
האם עדיף להתענות בכ"ז מחר או שמא לקבל ביום חמישי ולהתענות בשישי?
בברכה רבה.

תשובה
מי שרגיל כל חודש יכול מחר לנתינות.
שאלה - 236604
לכבוד הרב שלום רב מוצפי שליט"א שלום
אני נוהגת לצום כל ערב ראש חודש אך שכחתי לקבל עליי אתמול את הצום וגם בבוקר ציחצחתי שיניים כבוד הרב מה עליי לעשות האם לצום תודה כבוד הרב

תשובה
להימנע.
שאלה - 236415
אדם שרגיל בתענית ער"ח יכול להקדים תעניתו ליום ב בשל סיבה אישית?
תשובה
כן בהחלט.
שאלה - 234592
לכבוד הרב מוצפי שליט"א שלום
אני נוהגת לצום כל יום ערב ראש חודש
האם מחר אני גם רצון
תודה כבוד הרב

תשובה
חצי יום.
שאלה - 232029
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
מי שמתענה כל ערב ראש חודש וששכח ולא קיבל על עצמו תענית מוקדמת ערב ראש חודש אלול האים יוכל להתענות תודה כבוד הרב

תשובה
יתענה אך לא יאמר עננו בתפילה.
שאלה - 230221
לכבוד מו"ר.
אדם שרגיל בתענית ער"ח ולא התענה ביום חמשי האחרון- כיצד ינהג ביום שישי?

תשובה
אם לא קיבלת היום תענית, תאכל.
שאלה - 230219
לכבוד הרב מוצפי שליט"א

קיבלתי על עצמי ב"נ להתענות למחר ושכחתי שאסור בגלל המולד האם בכ"ז לצום או לבטל עפ"י התנאי שאמרתי ?

תשובה
תתענה. כפי שהוצאת מפיך.
שאלה - 230182
שלום לכבוד הרב
בדכ נוהגת לצום בערב רח ולצערי אתמול שכחתי מזה והרגע נזכרתי..
האם יכולה לצום מחר כט עד הקידוש ליל שבת??

השם ישמרך

תשובה
בדיעבד אפשר.
שאלה - 230000
שלום לכבוד הרב, השבוע ביום חמישי ערב ראש חודש מוקדם ויש אצלנו ברוך השם עשרה מתענים לפ]חות, ורוצים במנחה ךהוציא ספר תורה ולקרוא ויחל, האם אפשר?
תשובה
יש מקומות שקוראים בתורה בכל ערב ראש חודש בשחרית ובמנחה, וכן בתענית שבעה באדר ודומיהם, שאין כל הציבור משתתפים בתענית, הקוראים בהם בתורה יש להם על מה שיסמוכו. כי כן הסכימו הרלב"ח, הרב תיקון יששכר, הכנה"ג, גינת ורדים, אמת ליעקב ועוד.
כתב הרב גינת ורדים ז"ל [כלל א, סימן מ"ט] "זה כמה שנים שנהגו קהילה קדושה שבמצרים לגזור תענית צבור בכל יום שלפני ראש חודש, מתחלת ר"ח כסלו ואילך עד חדש ניסן מפני הצרות המתחדשות חס ושלום אם מצרת המזונות וקיפוח פרנסה והמשתכר משתכר אל צרור נקוב ויוקר השערים וקובעין ברכת ענינו ברכה בפני עצמה בין גואל לרופא ומוציאין ס"ת וקורין ויחל ולהיות שאין כח ב"ד יפה הן רבים עם הארץ מזלזלים בתעניות אלו ועל כן קראו תגר קצת משכילים שכיון שאין גזרת ב"ד מתקבלת כראוי אין בתעניות אלו דין תענית צבור ועוד שיש הרבה בתי כנסיות שלא ימצאון שם עשרה שמתענין ואין ראוי לקבוע ענינו ברכה בפני עצמה ולא להוציא ס"ת דיש חשש ברכות לבטלה איברא כיון שגדולה תשובה ויפה צעקה ותפלת צבור אינה חוזרת ריקם אמטו להכי אית למיהדר אטצדקי ואנפי דשריותא
וכתב אחרי כן "וכל זה הוא דוקא לענין קביעות ברכת ענינו, אכן לענין קריאת ספר תורה אין לחוש שיהיו עשרה שמתענין בבית הכנסת. וכן יש לדייק מדברי הטור והרשב"א דלא איירי רק לענין ברכת עננו, לפי שיש להחמיר שלא לקובעה בתוך י"ח ברכות, דתיקון י"ח ברכות היא מאנשי כנסת הגדולה שהיו ביניהם כמה נביאים וגדולי ישראל, ולכן אין לשנות להוסיף במטבע שטבעו הם ז"ל, אם לא שיהיו שם עשרה שמתענין. אכן לענין קריאת ס"ת יש להקל שבכל עת וזמן שיסכימו עשרה לקרוא בתורה שפיר דמי, יוציאו ספר תורה ויקראו בברכות מפני כבוד הציבור, כי היא חיינו ואורך ימינו. והלואי שיקראו ישראל בתורה כל יום ויום, אלא שהראשונים מפני טורח ציבור לא רצו להכביד עליהם, ותקנות קריאות שקוראים עתה הצבור נמשכו ונתוספו זו אחר זו".
ועיין בשו"ת הרלב"ח ז"ל [סימן ט"ו] שהביא מעשה שהיה מנהגם בתפלת מנחה שהקהל עומד בתפלה עם השליח ציבור, והוא אומר את שלש ברכות ראשונות בקול רם כדי שיאמרו קדושה, וביום התענית כשהגיע לסיום ברכת גואל ישראל, הגביה קולו ואמר ברכת עננו בקול רם, והיה מי שערער על כך, והרלב"ח ז"ל פסק שיפה עשה שבירך עננו.
וכן כתב בשמו הגאון החבי"ב ז"ל בספרו כנסת הגדולה [הגהות הטור אורח חיים סימן תקס"ו] "אמר המאסף, בדידי הוה עובדא זה ט"ו שנים יום תשעה באב מת בן קטן לגביר סמי נר"ו, והלכנו לקברו, ובחזרה מצינו שהתפללו הקהל תפלת מנחה, ונתקבצנו בעזרה מנין והתפללנו מנחה אחרת ואני הייתי שליח צבור, ובהגעתי לברכת שמונה עשרה התפללתי יחד עם הצבור וברכתי ברכת ענינו בין גואל לרופא ברכה בפני עצמה כדברי הרלנ"ח ז"ל. ואחר סיום התפלה היו קצת מגמגמים בדבר, אך לא בפה מלא, ואמרתי שכן כתב הרלנ"ח ז"ל עמדו לא ענו עוד, וכשבאתי והרציתי הדברים לפני הרב הכולל כמה"ר יום טוב ן' יעיש נר"ו ראה מעשה ונזכר הלכה, ואמר שכן עשה מעשה זה ארבעים שנה לפני גדולי הדור ולא מיחו בידו, וכשאמרתי לו שכן כתב הרלנ"ח ז"ל שמח שמחה גדולה".
גם הגאון הרב יששכר סוזאן ז"ל בספרו תיקון יששכר [דנ"ד] שהיה בן דורו של מרן הבית יוסף והתגורר בצפת, כתב כי "ראה את מרן הבית יוסף בתענית של משמרה שהוציאו ספר תורה ואמרו עננו בחזרת השליח ציבור בין גואל לרופא ברכה בפני עצמה". וכתב הכנסת הגדולה, "ולפי זה נושאים הכהנים כפיהם במנחה כמו שכתבתי בהגהת הטור, וכן כתב רבנו ישראל יעקב אלגאזי ז"ל בספרו אמת ליעקב [סימן א] והביא דברי מרן בבית יוסף ובשלחן ערוך [תקס"ו, ב] שכתב "כשהצבור גוזרים תענית על כל צרות שלא תבא עליהם, וכן בתעניות שני וחמישי ושני שאחר הפסח ואחר החג, שנוהגים באשכנז להתענות הצבור, נהגו הראשונים לומר שליח צבור עננו בין גואל לרופא, ולקרות ויחל. ויש שתמהו עליהם והקשו עליהם, והרא"ש יישב קושיתם. הילכך למנהג הראשונים שומעין ומיהו היכא שגוזרים תענית שלא לשום צורך, אלא לשוב בתשובה, יש נוהגים לדונו כתענית צבור לענין עננו בין גואל לרופא וקריאת ויחל, ויש נוהגים לדונו כתענית יחיד שאף שליח צבור אינו אומר עננו אלא בשומע תפלה ואין מוציאין ספר תורה".
ועיין מקור הדברים בדברי הטור [תקס"ו] "וכתב אבי העזרי ששמע מאביו רבי יואל ומרבו רבי שמשון ז"ל שהיו תמיהין על מה סמכו הראשונים שמתפלל שליח ציבור עננו בין גואל לרופא, כשמתפללין על גזירה או על כל צרה שלא תבא עליהם. וכן למה קורין ויחל דכיחידים דמו, כדחזינן אפילו באנשי נינוה דחשיבי כיחידים לענין שאלת מטר, אבל תענית בה"ב שאחר הפסח ואחר החג, נהגו בהן בכל תפוצות ישראל ולא הוי תענית יחיד. והראב"ד כתב על אלו שהן תענית יחיד ולא יאמר בהם ש"צ עננו בין גואל לרופא ולא יקראו בהן ויחל. וכתב אדוני אבי הרא"ש ז"ל, ובאשכנז עשאום קבע והכל מתענין, בהם וסמכו על מעשה דאיוב דכי הקיפו ימי המשתה והעלה עולות למספר כולם, כי אמר איוב אולי חטאו בני [איוב א, ה] וכן בשמחה ומשתה של החג אולי חטאו, נראה לי דנהי דכיחידים דמו לענין שאלה היינו טעמא כדמפרש בירושלמי שאין לשנות מטבע ברכות די"ח ברכות תיקון נביאים הם ואין לשנות בהם אבל קהל שמקבלין עליהם תענית ודאי רבים איקרו ויכולין לקבוע ברכות ע"כ ומיהו נראה שצריך שיהיו עשרה שמתענין".
ואלו הם דברי קיצור פסקי הרא"ש ז"ל [תענית פרק א, סימן כ] "יחידים הצריכים למטר אחר שהפסיקו, ישאלו בשומע תפלה ואפילו היא עיר גדולה חשובים כיחידים. ויש אומרים דהוא הדין לענין תענית יאמרו עננו בשומע תפלה, וא"א הרא"ש ז"ל כתב שצבור הקובעין תענית יאמר שליח צבור עננו בין גואל לרופא וקורין בפרשת ויחל".
וכתב עליו בבית יוסף [סימן תקס"ו] "ונראה שמאחר שהם יכולים לקבוע ברכה קורין ויחל (שמות לב יא - יד ולד א - י) דהא הטעם שנתנו אביו ורבו של ראבי"ה שלא יקראו ויחל הוא משום דכיחידים דמו ותניא בתוספתא (פ"ב ה"ו) אין קורין בתורה בתענית יחיד וכמ"ש בשמם בפסקי הרא"ש וכיון דהרא"ש סבר דכציבור חשיבי לענין לקבוע ברכה הוא הדין דחשיבי כציבור לענין קריאת ויחל וכן נראה ממ"ש רבינו בסוף סימן זה בשם רב שר שלום דבתענית שגוזרין על כל דבר הצריך להם קורין ויחל ומיהו היכא שגוזרין תענית שלא לשום צורך אלא לשוב בתשובה אין לנו שיהיה לו דין תענית ציבור לקבוע עננו בין גואל לרופא ולא לקרות בתורה וכך הם דברי הגהות מרדכי ישן שאכתוב בסמוך".
וכתב בשו"ת הרשב"א ז"ל [חלק א, סימן פ"א] "לעולם אין שליח צבור אומרה ברכה בפני עצמה עד שיהיו שם עשרה שאין שליחות ליחיד עד שיהיו עשרה מקובצים במקום אחד". והוא כדברי הרא"ש שהעתקנו לשונו לעיל בס"ד.
שאלה - 223715
לכבוד הרב מוצפי שליט"א האם יש עניין להתענות גם בער"ח אייר?
תשובה
בהחלט כן, למי שמתענה על כ"ט בחודש.
שאלה - 222052
לכבוד הרב שליט"א שלום רב
תודה רבה לרב על כל התשובות המחכימות
רציתי לשאול, אם אני מקפיד להתענות כל ערב ראש חודש, ושכחתי במנחה יום לפני לעשות קבלת תענית . האם מותר להתענות?

תשובה
אל תתענה תלמד תורה כל היום.
שאלה - 220103
שלום לכבוד הרב
מי שנמצא בתענית יחיד (ערב ר"ח) ואישתו או בני ביתו מציעים לו לאכול ושמים לב שלא אכל פת שחרית, איך יתחמק?
ראש חודש הדור ומבורך לרב ולכל ישראל. נהנים מחודש בציון

תשובה
יאמר שהיום אין לו מצב רוח לאכול. וזה אמת.
שאלה - 220034
שלום לכבוד הרב שליט"א,מי שקיבל חיסון השבוע מהו שיתענה מחר ער"ח?חודש טוב ובריאות טובה
תשובה
אין בעיה רפואית כלל.
שאלה - 217580
לכבוד הרב שלום רב אדם שמתענה שנים ערב ר"ח, שני חמישי בשובבים, ע"ית ועכשיו נכנס לכולל ערב שלא תמיד מסתדר עם הלמוד עם ערבית צריך התרת נדרים כדי להפסיק?ואם צריך לספר למתיר?
תשובה
יאמר למתיר אחד בצינעא כי לא אמר בלי נדר על תעניות בלי לפרט.
שאלה - 214612
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
ברצוני לשאול מי שמיתענה כל ערב ראש חודש שנים רבות בנ וכעת הגיע ערב ראש חודש כסלו שלא מתענים ככתוב בשוע אם כן מה עליו לעשות ישלים אחכ או לפני כן או ידלג.

תשובה
השלחן ערוך לא כתב שאין להתענות בערב ראש חודש כסלו, ואם כוונת דבריך על טבת, זה מפמי החנוכה, ועיין בחנוכה בציון, שיש להקדים התענית ליום רביעי כ"ג בכסלו, כי ביום כ"ד בכסלו הוא הכניסה לחנוכה ואין מתענים בו.
שאלה - 213949
לכבוד הרב מוצפי שליט״א
איני רגיל לצום בערב ראש חודש ושמעתי שזה מנהג טוב לא קיבלתי את התענית במנחה האם עדיין אפשר להתענות?

תשובה
תקבל היום ותתענה מחר.
שאלה - 213947
לכבוד הרב מוצפי
מי שפיספס את תענית ראש חודש כסלו היום יכול להתענות מחר מבלי לומר ענני, האם מי שצם ביום שני מתענה עד צאת הכוכבים ונכנס לראש חודש כשהוא בצום או שרק עד השקיעה?

תשובה
כתבתי לכם שבשעת הדחק יכול לסמוך על מנהג ירושלים שנהגו להתענות בכ"ט, וכנזכר בחודש בציון בשם הרב נתיבי עם ז"ל.
שאלה - 213937
לכבוד הרב מוצפי שליט"א אם המולד של חודש כסלו ביום ראשון, מדוע ראש חודש ביום שלישי? האם זה בגלל לא אדו ראש
ולא בדו פסח?

תשובה
בהחלט לא. זה בגלל מהלך הלבנה. לוקח לה כ"ט יום י"ב שעות ועוד כ -48 דקות. לסיים חודש.
שאלה - 213934
לכבוד הרב . האם יש עניין מיוחד שנשים גם צריכות להתענות דווקא בערב ראש חודש כסלו? 2. כדור גדול צריכה לרסקו קטן עם כלי כמו מערוך כדי לשוברו האם מותר בשבת. תודה . ומחילה מהרב
תשובה
א, לא. ב, אם מדובר בתרופה מותר.
שאלה - 213882
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
מי שרגיל בל להתענות בערב ראש חודש. אפשר גם בשני החודש הזה?

תשובה
בשעת הדחק יכול לסמוך על מה שכתב הגאון רבי עמרם אבורביע ז"ל בנתיבי עם תי"ז, ג. להתענות ביום כ"ט שחל אחרי המולד שכן נהגו בירושלים, אבל רוב ככל האחרונים לא הסכימו בזה.
שאלה - 213870
אדם שהיה בדעתו להתענות מחר ואף אמר לאישתו שיש תענית מחר. כמו כן רגיל לצום כל ער"ח ושכח לקבל במנחה יכול לצום מחר?
תשובה
עיין בחודש בציון שהביא דברי הפוסקים שאין זה מועיל, אלא אם חשב באמצע תפילת מנחה היום, ואפילו לא אמר. אך חשב בלבו במשך היום אין זו קבלת תענית.
שאלה - 213790
שלום לכבוד הרב
אדם הרוצה להתענות ערב ראש כסלו, מתי יקבל תענית ומתי יצום?

תשובה
א, מקבל במנחה של שבת. ב, מתענה ביום ראשון.
שאלה - 213199
לכבוד מורנו הרב, המולד לחודש כסלו יחול ביום ראשון ערב ראש חודש בשעות אחר הצהריים, שמעתי שמתענים בו, זה נכון?
תשובה
נכון מאוד, ועיין חודש בציון מה שכתבנו בזה בסייעתא דשמיא, כשהמולד חל אחר חצות היום, מתענים בו, וכשמולד הלבנה חל ביום כ"ט בחודש קודם חצות היום, יש להקדים התענית ביום שלפניו.
כתב מרן החיד"א ז"ל בספרו מורה באצבע [אות קע" כתב מרן החיד"א ז"ל בספרו מורה באצבע [אות קע"ו] "נכון הדבר שהתענית תהיה לפני המולד. ואם המולד בחצי היום יתענה יום שלפניו".
והגאון הרב מגן אברהם ז"ל [סימן תי"ז, ג] "הרמ"ע כתב בתשובה דלעולם יש להתענות יום הכניסה שלפני המולד דהטעם משום מיעוט הירח, ושמעתי שהמקובל רבי ישראל סרוק זצ"ל התענה ביום המולד עד שהגיע המולד, ואז אכל אפילו חל המולד בחצי היום. ואעפ"כ מי שיש לו מנהג צריך לנהוג כך ואסור לשנותו עד שיתירו לו נדרו ופשוט דאפי' בע"ש צריך להשלים כמ"ש בי"ד לענין יום שמת בו אביו דאם חל פעם ראשון בחול צריך להשלים אפי' אם חל אח"כ בע"ש ה"ה כאן אם השלים בפעם הראשון צריך לנהוג כן לעולם, ואם בפעם הראשון לא השלים אפילו בחול אין צריך להשלים". וכן כתבו הרב חמדת ימים [אלול פרק ה, ומשמרת החודש פרק א], וכן כתב הרב באר היטב [תי"ז, ג].
וכן כתבו רבנו חיים פלאג'י ז"ל בכף החיים [סימן ל"ב, ז], וכן כתב רבנו יוסף חיים ז"ל בספר בן איש חי [שנה שניה, פרשת ויקרא ד] "תענית ערב ראש חדש מנהג ותיקין הוא, ונכון שיתענה קודם המולד. ואם המולד בחצי היום, יתענה יום שלפניו".
וכן משמע ממה שכתב הרב ראשית חכמה [שער התשובה פרק ד] שכל ענין התענית הוא מפני פגם הלבנה, וכפי שהביא לשון הזוהר הקדוש [ויחי קל"ה, א. וישב קפ"א, ב].
וכתב בספר משנת חסידים [מסכת ראש חדש, פרק א, אות א] "ביום שקודם המולד אם יהיה המולד בראש חדש, או ביום המולד עצמו, אם יהיה קודם ראש חדש, יתענה להשתתף בצער מיעוט הירח. אבל יום שאחר המולד לא יתענה".
והגאון הרב בן איש חי [שנה שניה פרשת ויקרא כתב "תענית ערב ראש חודש מנהג ותיקין הוא, ונכון שיתענה קודם המולד, ואם המולד בחצי היום יתענה יום שלפניו. ואם חל ערב ר"ח יום שבת, לא יתענה ביום ששי, מפני כבוד השבת, והטעם, כי ביום ששי יש בו תוספת הנשמה ואין ראוי להתענות בו, ולכן אנשי מעמד לא היו מתענים ביום הששי, ועוד טעם אחר כדי שלא יכנס לשבת כשהוא מעונה, ודי להתענות אם חל ערב ר"ח ביום ששי עצמו, אבל חל בשבת כיון דאדחי אדחי, צא ולמד מתענית ציבור שחל בשבת, שנדחה ליום חמישי. ואם המולד ליל ערב ר"ח נהגו המקובלים שלא לומר בליל ערב ר"ח תיקון רחל אלא תיקון לאה בלבד".
ו] "נכון הדבר שהתענית תהיה לפני המולד. ואם המולד בחצי היום יתענה יום שלפניו".
והגאון הרב מגן אברהם ז"ל [סימן תי"ז, ג] "הרמ"ע כתב בתשובה דלעולם יש להתענות יום הכניסה שלפני המולד דהטעם משום מיעוט הירח, ושמעתי שהמקובל רבי ישראל סרוק זצ"ל התענה ביום המולד עד שהגיע המולד, ואז אכל אפילו חל המולד בחצי היום. ואעפ"כ מי שיש לו מנהג צריך לנהוג כך ואסור לשנותו עד שיתירו לו נדרו ופשוט דאפי' בע"ש צריך להשלים כמ"ש בי"ד לענין יום שמת בו אביו דאם חל פעם ראשון בחול צריך להשלים אפי' אם חל אח"כ בע"ש ה"ה כאן אם השלים בפעם הראשון צריך לנהוג כן לעולם, ואם בפעם הראשון לא השלים אפילו בחול אין צריך להשלים". וכן כתבו הרב חמדת ימים [אלול פרק ה, ומשמרת החודש פרק א], וכן כתב הרב באר היטב [תי"ז, ג].
וכן כתבו רבנו חיים פלאג'י ז"ל בכף החיים [סימן ל"ב, ז], וכן כתב רבנו יוסף חיים ז"ל בספר בן איש חי [שנה שניה, פרשת ויקרא ד] "תענית ערב ראש חדש מנהג ותיקין הוא, ונכון שיתענה קודם המולד. ואם המולד בחצי היום, יתענה יום שלפניו".
וכן משמע ממה שכתב הרב ראשית חכמה [שער התשובה פרק ד] שכל ענין התענית הוא מפני פגם הלבנה, וכפי שהביא לשון הזוהר הקדוש [ויחי קל"ה, א. וישב קפ"א, ב].
וכתב בספר משנת חסידים [מסכת ראש חדש, פרק א, אות א] "ביום שקודם המולד אם יהיה המולד בראש חדש, או ביום המולד עצמו, אם יהיה קודם ראש חדש, יתענה להשתתף בצער מיעוט הירח. אבל יום שאחר המולד לא יתענה".
שאלה - 211555
לכבוד הרב ערב טוב
האם מתענים תענית ערב חודש בערב ראש חודש חשון?
ה' יאריך ימייך ושנותיך בנעימים

תשובה
למי שרגיל יתענה ביום חמישי.
שאלה - 211373
ורנו מורנו לגבי תענית ער"ח מרחשוון. המולד בליל שבת קודש הבעל"ט ב4:22 בבוקר.
תשובה
הרגיל בכל ערב ראש חודש להתענות, יתענה ביום חמישי.
שאלה - 209032
לכבוד הרב שלום עליכם האם מותר להשכיר דירה לחברת כוח אדם שמעסיקה גויים ורוצה שהגויים יתגוררו בדירה הזו תודה רבה לרבנו על זיכוי הרבים
תשובה
תשכיר ליהודים.
שאלה - 207384
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
במהלך השבוע אמרתי בלבי שבל"נ אתענה ביום רביעי ערב ר"ח אלול והיום במנחה שכחתי לקבל ע"ע. האם חייב/אפשר להתענות בל"נ מחר ב"ה?
כל טוב ובריאות למו"ר.

תשובה
לא אומר עננו בתפילה, וניתן לדחות את התעני לשני הקרוב, כי הוא חודש אלול.
שאלה - 207350
לכבוד הרב שלום רב
האם מי שלא קיבל על עצמו תענית למחר במנחה יכול בכל זאת לצום בערב ראש חודש?

תשובה
אינו אומר עננו.
שאלה - 207247
לרב האהןב.מקפיד לצום לפני המולד כל ער^ח בהנחית הרב.האם לצום מחר יום ג כפי שאני רגיל תמיד.או ביום ד לאחר המולד.תודה לרב
תשובה
עיין תשובות מאתמול.
שאלה - 207220
לכבוד הרב שלום רב
למתכוונים להתענות לפני ראש חודש מתי יש להתענות לפני המולד? במולד?
תודה רבה ושנה טובה

תשובה
עיין תשובות קודמות מהבוקר.
שאלה - 207198
לכבוד הרב שלום רב
א. תענית ער"ח אלול, היות והמולד בליל רביעי, יש להתענות בשלישי?
ב.ביום חול, ש"צ הנעזר ברמקול בכדי שישמעו אותו - אפשרי?
תודה

תשובה
כתבנו לך כי ערב ראש חודש אלול שונה מכולם ומתענים בכ"ט בו על פי הנהגת הפשט.
שאלה - 207150
שלום לכבוד הרב. מתי להתענות בלי נדר בערב ראש חודש אלול?
תשובה
ביום רביעי בלי נדר.
שאלה - 207076
לכב הרב שליטא האם אישה צריכה לאמר תחנון ארוך בשני וחמישי בלי יג מידות. והאם אישה צריכה לצום בערב ראש חודש?לאו דוקא אלול אלא כל השנה. ברוכים תהיו
תשובה
אינה חייבת אלא אם תרצה. להתענות לא.
שאלה - 206979
תודה לרב על מחזור ר"ה שקיבלתי כשי לתרומה , תרמתי שוב בשביל הוצאת ספרים נוספים בע"ה, האם הרב ממליץ ללכת בכט אב להתפלל בקברי צדיקים או בראש חודש אלול ? והאם אישה יכולה גם לצום ?
תשובה
ביום ראש חודש אין לעלות לקברים, בערב ראש חודש הוא יום רביעי כ"ט בחודש מותר.
שאלה - 206938
לכבוד הרב

הרב כתב להתענות בכט' מנחם אב.המולד בליל רביעי 2:54 ליל כט'. התענית בכח' יום ג' או ביום רביעי כמו שהרב כתב אתמול?

תשובה
מה התעוררת. כתבנו השבוע שאפילו ביום ערב ראש השנה מפורש בהלכה שמתענים, וכך גם בכ"ט מנחם אב ערב ראש חודש אלול.
שאלה - 206915
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
סבתא שלי חולה במחלה לא עלינו האם יש משהו שהרב ממליץ לעשות לרפואתה??
אני יעשה הכל בלי נדר
תודה רבה

תשובה
תתענה ביום כ״ט מנחם אב.
שאלה - 206807
לכבוד הרב,
אני מאד רוצה לצום בערב ראש חודש, אלא שאני סובל מדלקת מעי וכששאלתי, רב הורה לי שלא לצום (בתשעה באב). שאלתי היא כיצד עלי לנהוג במצבי, ואם יש לרב עצה עבורי.
תודה.

תשובה
אסור להתענות.
שאלה - 206806
לכבוד הרב שלום רב
באיזה יום בשבוע הבא עורכים תפלת ערב ר"ח וכן הרוצה להתענות מתי יתענה כי המולד חל קודם ער"ח

תשובה
החודש שהא ערב אלול, נהגו להתענות ביום כ"ט שיחול ביום רביעי, ויש המקדימים ליום שלישי.
שאלה - 205376
לכבוד הרב שלום רב

הרב התעניתי יום שלישיי ערב ר"ח ולא ביום שני כי לא ראיתי תשובת הרב האם זה בסדר?
כי ראיתי שהרב כתב שזה מחלוקת וזה בדיעבד?

תשובה
תקובל ברצון.
שאלה - 205193
למורנו האהוב.צם היום בהכוונת הרב לצום בער'ח.נמסר לי בדיעבד שכב' הורה לצום אתמול יום א.יתכן ולא הבינו דברי הרב.השאלה האם יש סיבה לצום יום קודם למרות שהמולד היום אחר חצות?
תשובה
לדעת הרב בן איש חי אפשר היום להתענות. ועיין חודש בציון.
שאלה - 205131
לרב הנערץ.שואל על מנת ללמוד וללמד.מה שונה תענית ער'ח אב שלא צמים ביום המולד למרות שהוא אחר חצות משאר ער'ח שבשנה שהורנו מורנו לצום ביום המולד ובלבד שהוא אחר חצות.תודה רבה
תשובה
צמים ביום שני ולא שלישי.
שאלה - 205119
לכבוד הרב שלום רב
לכבוד הרב הגאון עטרת ראשנו יום האזכרה של אבי זל הוא בכ'ט בתמוז האם לצום ביום שלישי או ביום שני
תודה כבוד הרב

תשובה
ביום שני.
שאלה - 205094
להבין הלכה ביקשתי. יוצא איפוא שהכי טוב להתענות ער"ח יום לפני המולד לא משנה אם זה לפני או אחרי חצות לכתחילה?
תשובה
כמפורש בחודש בציון. בדעיבד אם המולד לאחר חצות היום, יכול להתענות ולא לכולי עלמא.
שאלה - 205083
בא"ח ויקרא שנה ב ס. ד' "תענית ערב ר"ח, מנהג ותיקין הוא; ונכון שיתענה קודם המולד. ואם המולד בחצי היום, יתענה יום שלפניו" המולד מחר אחרי חצות יום למה לא להתענות מחר?
תשובה
תתענה, אך זה בדיעבד, עיין בחודש בציון כי לסברת כמה מהפוסקים משעת המולד יש להפסיק התענית.
שאלה - 205079
לכבוד הרב אנחנו ספרדים האים מותר לכבס עד שבוע שחל בוא או מראש חודש אב.מי ששכח ולא קיבל עליו תענית ממנחה של שבת
כיצד ינהג תודה כבוד הרב

תשובה
א, לספרדים מותר. ב, לא קיבל לא יתענה.
שאלה - 205066
למורנו הנערץ.המולד מחר יום ב אחר חצות יום.האם מתענים מחר כמו שמובא בחידא ובפלא יועץ.חבר אמר ששמע שצריך לצום היום יום א.תודה לרב היקר
תשובה
כתבנו לכם בשבוע הקודם להתענות היום. בדיעבד אפשר מחר.
שאלה - 205018
לכבוד הרב.לא ידעתי שצריך להתענות בראשון, חשבתי בשלישי. אפשר במקום מחר להתענות, להתענות בשני/בשלישי? אהיה בצער אם אפספס.
תשובה
סליחה, וזה יהיה נכון לגרום צער לקדוש ברוך הוא וביום ראש חודש להתענות? וכן מרגע המולד? עיין חודש בציון.
שאלה - 205005
לכבוד הרב
מתי מתענים ערב ר"ח אב ? המולד ביום שני האם ביום ראשון או בשני ?

תשובה
ביום ראשון, ומקבלים התענית במנחה של שבת.
שאלה - 202554
מחילה שמטריחה את הרב.לגבי תענית ערב ראש חודש הזה.מולד זה בליל מוצאי שבת בערך 1:30.האם להתענות ביום ראשון או מחר?חשבתי אולי מחר זה יותר מדי מוקדם שלא קשור לערב ראש חודש
תשובה
התענית מוקדמת ליום חמישי.
שאלה - 200702
כבוד הרב האים יש עניין והאים צריך לצום בערב ראש חודש תודה לכבוד הרב
תשובה
זה טוב, אך החודש עבר הזמן כי הוא בחמישי.
שאלה - 200690
לכבוד הרב היקר.
אני נוהג ערבי ראש חודש להתענות, אתמול יצאתי להליכה ונפלתי נפילה חזקה כל הרגל דיממה עכשיו יצאתי מהרופא. לא יכולתי להתענות היום. אפשר בבקשה להשלים מחר?

תשובה
החודש תוותר כדי שתתחזק.
שאלה - 200647
שלום מו"ר עט"ר הי"ו
לגבי תענית ער"ח- האם מקדימים החודש ליום חמישי ואם כן ומזדמנת סעודת מצוה ביום זה- האם ניתן לדחות ליום שישי?
תודה לרב.

תשובה
מי שמתענה לא אוכל בשום סעודה.
שאלה - 200615
בתורה מציון כתוב שטוב להתענות ער"ח סיוון מהלילה כמו יום כיפור. במידה ואדם רוצה לקבל עליו התענית באופן כזה ממתי מקבלים את התענית? והאם יוסיף גם עננו בערבית?
תשובה
הרב כתב כי השנה כיוון שחל ערב ראש חודש בשבת, יש לקבל התענית ביום רביעי, ולהתענות בחמישי.
שאלה - 198355
לכבוד הרב שלום רב
מתי החודש צמים את תענית ערב ראש חודש אייר בעזרת השם??

תשובה
צריכים ביום שלישי במנחה לקבל התענית, ולהתענות ביום רביעי כ"ח ניסן ולא בחמישי, מכיוון שהוא אחר המולד.
שאלה - 198152
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
הד' יאריך ימים בטוב ושנותיכם הנעימים שתדעו רק בשורות טובות אכי"ר לכבוד הרב כיצד ינהג החודש מי שמענה בערב מולד החודש האם מותר ? בריאות איתנא מעליא .

תשובה
דעת מרן השלחן ערוך ז"ל נראה כי מותר להתענות בצינעא.
שאלה - 198112
אדם הרגיל להתענות כל ערב ר"ח האם החודש מתענה בשל הנסיבות?
תשובה
דעת מרן השלחן ערוך שמותר להתענות ביחידות, ולא בפרהסיא. ודעת הרמ"א ז"ל שאין להתענות, ולגבי ערב ראש חודש דעת הגאונים הבית חדש והשל"ה שנהגו להתענות בערב ראש חודש אייר. ולכן מי שמתענה יעשה כן בצניעות ולא יפרסם.
שאלה - 195918
לכבוד הרב שלום רב
אם לקחתי על עצמי ב"נ לצום בערבי ראש חודש
מה הדין לגבי ערב חודש אייר?
ומה הדין לגבי התענית היום אם אנחנו כבר אחרי המולד?

תשובה
אם אמרת בפיך להתענות, תתענה.
שאלה - 195914
מי שקיבל עליו תענית במנחת ערב ראש חדש ניסן בנוסח הכתוב בסידור שהתענית עד צאת הכוכבים, האם יאמר מזמור לדוד בחצות היום כיון שהוא אחר מולד ניסן ויאכל או שיתענה עד צאת הכוכבים
תשובה
כיוון שהוציא מפיו שהתענית עד צאת הכוכבים עליו לקיים מה שאמר.
שאלה - 195907
שלום לכבוד הרב שליטא קיבלתי תענית היום במנחה למחר(רביעי) והבנתי מהרב שעדיף רק חצי יום מחמת שהמולד כבר היה.השאלה אם לומר בחצות מחר מזמור לדוד ולהפסיק את התענית או להמשיך?
תשובה
מה שאמרת תקיים.
שאלה - 195895
שלום לכבוד הרב מזכה הרבים!
התפרסם בשמו של רב מקובל שמחר לא נכון לצום וכי עפ ספרי הקבלה לא צמים בערב ר"ח וכך דעתו גם של הר"י פתיה.
מה דעת הרב האם לא נכון לצום מחר? תודה רבה לכת"ר!

תשובה
כיוון שהכריזו על תענית חצי יום אפשר להתענות. משום שהציבור בצרה, ואל תפרוש מן הציבור.
שאלה - 195749
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
שלום רב , האם זה נכון שכאשר מקבלים תענית של ערב ראש חודש צריך להתענות לפני המולד של החודש תודה רבה אורך ימים ושנות חיים אמן כן יהי רצון

תשובה
נכון מאוד, כתב מרן החיד"א ז"ל בספרו מורה באצבע [אות קע"ו] "נכון הדבר שהתענית תהיה לפני המולד. ואם המולד בחצי היום יתענה יום שלפניו".
והגאון הרב מגן אברהם ז"ל [סימן תי"ז, ג] "הרמ"ע כתב בתשובה דלעולם יש להתענות יום הכניסה שלפני המולד דהטעם משום מיעוט הירח, ושמעתי שהמקובל רבי ישראל סרוק זצ"ל התענה ביום המולד עד שהגיע המולד, ואז אכל אפילו חל המולד בחצי היום. ואעפ"כ מי שיש לו מנהג צריך לנהוג כך ואסור לשנותו עד שיתירו לו נדרו ופשוט דאפי' בע"ש צריך להשלים כמ"ש בי"ד לענין יום שמת בו אביו דאם חל פעם ראשון בחול צריך להשלים אפי' אם חל אח"כ בע"ש ה"ה כאן אם השלים בפעם הראשון צריך לנהוג כן לעולם, ואם בפעם הראשון לא השלים אפילו בחול אין צריך להשלים". וכן כתבו הרב חמדת ימים [אלול פרק ה, ומשמרת החודש פרק א], וכן כתב הרב באר היטב [תי"ז, ג].
וכן כתבו רבנו חיים פלאג'י ז"ל בכף החיים [סימן ל"ב, ז], וכן כתב רבנו יוסף חיים ז"ל בספר בן איש חי [שנה שניה, פרשת ויקרא ד] "תענית ערב ראש חדש מנהג ותיקין הוא, ונכון שיתענה קודם המולד. ואם המולד בחצי היום, יתענה יום שלפניו".
וכן משמע ממה שכתב הרב ראשית חכמה [שער התשובה פרק ד] שכל ענין התענית הוא מפני פגם הלבנה, וכפי שהביא לשון הזוהר הקדוש [ויחי קל"ה, א. וישב קפ"א, ב].
וכתב בספר משנת חסידים [מסכת ראש חדש, פרק א, אות א] "ביום שקודם המולד אם יהיה המולד בראש חדש, או ביום המולד עצמו, אם יהיה קודם ראש חדש, יתענה להשתתף בצער מיעוט הירח. אבל יום שאחר המולד לא יתענה".
והגאון הרב בן איש חי [שנה שניה פרשת ויקרא כתב "תענית ערב ראש חודש מנהג ותיקין הוא, ונכון שיתענה קודם המולד, ואם המולד בחצי היום יתענה יום שלפניו. ואם חל ערב ר"ח יום שבת, לא יתענה ביום ששי, מפני כבוד השבת, והטעם, כי ביום ששי יש בו תוספת הנשמה ואין ראוי להתענות בו, ולכן אנשי מעמד לא היו מתענים ביום הששי, ועוד טעם אחר כדי שלא יכנס לשבת כשהוא מעונה, ודי להתענות אם חל ערב ר"ח ביום ששי עצמו, אבל חל בשבת כיון דאדחי אדחי, צא ולמד מתענית ציבור שחל בשבת, שנדחה ליום חמישי. ואם המולד ליל ערב ר"ח נהגו המקובלים שלא לומר בליל ערב ר"ח תיקון רחל אלא תיקון לאה בלבד".
ו] "נכון הדבר שהתענית תהיה לפני המולד. ואם המולד בחצי היום יתענה יום שלפניו".
והגאון הרב מגן אברהם ז"ל [סימן תי"ז, ג] "הרמ"ע כתב בתשובה דלעולם יש להתענות יום הכניסה שלפני המולד דהטעם משום מיעוט הירח, ושמעתי שהמקובל רבי ישראל סרוק זצ"ל התענה ביום המולד עד שהגיע המולד, ואז אכל אפילו חל המולד בחצי היום. ואעפ"כ מי שיש לו מנהג צריך לנהוג כך ואסור לשנותו עד שיתירו לו נדרו ופשוט דאפי' בע"ש צריך להשלים כמ"ש בי"ד לענין יום שמת בו אביו דאם חל פעם ראשון בחול צריך להשלים אפי' אם חל אח"כ בע"ש ה"ה כאן אם השלים בפעם הראשון צריך לנהוג כן לעולם, ואם בפעם הראשון לא השלים אפילו בחול אין צריך להשלים". וכן כתבו הרב חמדת ימים [אלול פרק ה, ומשמרת החודש פרק א], וכן כתב הרב באר היטב [תי"ז, ג].
וכן כתבו רבנו חיים פלאג'י ז"ל בכף החיים [סימן ל"ב, ז], וכן כתב רבנו יוסף חיים ז"ל בספר בן איש חי [שנה שניה, פרשת ויקרא ד] "תענית ערב ראש חדש מנהג ותיקין הוא, ונכון שיתענה קודם המולד. ואם המולד בחצי היום, יתענה יום שלפניו".
וכן משמע ממה שכתב הרב ראשית חכמה [שער התשובה פרק ד] שכל ענין התענית הוא מפני פגם הלבנה, וכפי שהביא לשון הזוהר הקדוש [ויחי קל"ה, א. וישב קפ"א, ב].
וכתב בספר משנת חסידים [מסכת ראש חדש, פרק א, אות א] "ביום שקודם המולד אם יהיה המולד בראש חדש, או ביום המולד עצמו, אם יהיה קודם ראש חדש, יתענה להשתתף בצער מיעוט הירח. אבל יום שאחר המולד לא יתענה".
והגאון הרב בן איש חי [שנה שניה פרשת ויקרא כתב "תענית ערב ראש חודש מנהג ותיקין הוא, ונכון שיתענה קודם המולד, ואם המולד בחצי היום יתענה יום שלפניו. ואם חל ערב ר"ח יום שבת, לא יתענה ביום ששי, מפני כבוד השבת, והטעם, כי ביום ששי יש בו תוספת הנשמה ואין ראוי להתענות בו, ולכן אנשי מעמד לא היו מתענים ביום הששי, ועוד טעם אחר כדי שלא יכנס לשבת כשהוא מעונה, ודי להתענות אם חל ערב ר"ח ביום ששי עצמו, אבל חל בשבת כיון דאדחי אדחי, צא ולמד מתענית ציבור שחל בשבת, שנדחה ליום חמישי. ואם המולד ליל ערב ר"ח נהגו המקובלים שלא לומר בליל ערב ר"ח תיקון רחל אלא תיקון לאה בלבד".
שאלה - 195656
שלום לכבוד הרב
אני נוהג מדי פעם לצום בער"ח רק הלילה ראיתי שצריך לצום ביום שני אבל כאב קיבלתי עלי תענית. האם אפשר לצום בשלישי או מחר ללא קבלה ?

תשובה
תעשה מה שתרצה.
שאלה - 195272
אמא צמה מלא שנים בערב רח ניסן שנה שעברה שכחה, היא בת 80 וכבר קשה לה האם בגלל ששנה שעברה שכחה היא יכול פשוט להפסיק את הצום הזה? אציין שהיא לא נדרה פשוט צמה.
תשובה
שלשה אנשים יעשו לה התרה ותאכל.
שאלה - 195084
המולד יום שלישי הבא כח אדר ב-10.14 בבוקר. תענית ער"ח ביום שני כז' אדר?מליל שלישי כח' אדר ועד יב' סיוון תיקון לאה בלבד?
תשובה
כן כתבו הרמ"ע, משנת חסידים, הגאון החיד"א ז"ל ועוד. שיש להקדים התענית יום קודם המולד.
שאלה - 194455
מרן שליט"א, אחלה פניו בשאלה אודות תענית ער"ח, האם המקובלים שנהגו להתענות קודם המולד, הוא גם בראשי חודשים ניסן ואב, או שמא בחודשים אלו נהגו כדברי מהר"ח פלאגי' שאין להקפיד
תשובה
נהגו כל חדשי השנה.
שאלה - 193789
לכבוד מרן הרה"ג שליט"אשבוע טוב ומבורך לכת"רתענית לראש חודש
האם יש תקנה ואפשר להתענות למחר בשורות טובות ובריאות איתנה

תשובה
לא נהגו להתענות לאחר המולד, מכיוון שיחול הלילה בשעה 21.30.

כתב מרן החיד"א ז"ל בספרו מורה באצבע [אות קע"ו] "נכון הדבר שהתענית תהיה לפני המולד. ואם המולד בחצי היום יתענה יום שלפניו".
והגאון הרב מגן אברהם ז"ל [סימן תי"ז, ג] "הרמ"ע כתב בתשובה דלעולם יש להתענות יום הכניסה שלפני המולד דהטעם משום מיעוט הירח, ושמעתי שהמקובל רבי ישראל סרוק זצ"ל התענה ביום המולד עד שהגיע המולד, ואז אכל אפילו חל המולד בחצי היום. ואעפ"כ מי שיש לו מנהג צריך לנהוג כך ואסור לשנותו עד שיתירו לו נדרו ופשוט דאפי' בע"ש צריך להשלים כמ"ש בי"ד לענין יום שמת בו אביו דאם חל פעם ראשון בחול צריך להשלים אפי' אם חל אח"כ בע"ש ה"ה כאן אם השלים בפעם הראשון צריך לנהוג כן לעולם, ואם בפעם הראשון לא השלים אפילו בחול אין צריך להשלים". וכן כתבו הרב חמדת ימים [אלול פרק ה, ומשמרת החודש פרק א], וכן כתב הרב באר היטב [תי"ז, ג].
וכן כתבו רבנו חיים פלאג'י ז"ל בכף החיים [סימן ל"ב, ז], וכן כתב רבנו יוסף חיים ז"ל בספר בן איש חי [שנה שניה, פרשת ויקרא ד] "תענית ערב ראש חדש מנהג ותיקין הוא, ונכון שיתענה קודם המולד. ואם המולד בחצי היום, יתענה יום שלפניו".
וכן משמע ממה שכתב הרב ראשית חכמה [שער התשובה פרק ד] שכל ענין התענית הוא מפני פגם הלבנה, וכפי שהביא לשון הזוהר הקדוש [ויחי קל"ה, א. וישב קפ"א, ב].
וכתב בספר משנת חסידים [מסכת ראש חדש, פרק א, אות א] "ביום שקודם המולד אם יהיה המולד בראש חדש, או ביום המולד עצמו, אם יהיה קודם ראש חדש, יתענה להשתתף בצער מיעוט הירח. אבל יום שאחר המולד לא יתענה".
והגאון הרב בן איש חי [שנה שניה פרשת ויקרא כתב "תענית ערב ראש חודש מנהג ותיקין הוא, ונכון שיתענה קודם המולד, ואם המולד בחצי היום יתענה יום שלפניו. ואם חל ערב ר"ח יום שבת, לא יתענה ביום ששי, מפני כבוד השבת, והטעם, כי ביום ששי יש בו תוספת הנשמה ואין ראוי להתענות בו, ולכן אנשי מעמד לא היו מתענים ביום הששי, ועוד טעם אחר כדי שלא יכנס לשבת כשהוא מעונה, ודי להתענות אם חל ערב ר"ח ביום ששי עצמו, אבל חל בשבת כיון דאדחי אדחי, צא ולמד מתענית ציבור שחל בשבת, שנדחה ליום חמישי. ואם המולד ליל ערב ר"ח נהגו המקובלים שלא לומר בליל ערב ר"ח תיקון רחל אלא תיקון לאה בלבד".
ו] "נכון הדבר שהתענית תהיה לפני המולד. ואם המולד בחצי היום יתענה יום שלפניו".
והגאון הרב מגן אברהם ז"ל [סימן תי"ז, ג] "הרמ"ע כתב בתשובה דלעולם יש להתענות יום הכניסה שלפני המולד דהטעם משום מיעוט הירח, ושמעתי שהמקובל רבי ישראל סרוק זצ"ל התענה ביום המולד עד שהגיע המולד, ואז אכל אפילו חל המולד בחצי היום. ואעפ"כ מי שיש לו מנהג צריך לנהוג כך ואסור לשנותו עד שיתירו לו נדרו ופשוט דאפי' בע"ש צריך להשלים כמ"ש בי"ד לענין יום שמת בו אביו דאם חל פעם ראשון בחול צריך להשלים אפי' אם חל אח"כ בע"ש ה"ה כאן אם השלים בפעם הראשון צריך לנהוג כן לעולם, ואם בפעם הראשון לא השלים אפילו בחול אין צריך להשלים". וכן כתבו הרב חמדת ימים [אלול פרק ה, ומשמרת החודש פרק א], וכן כתב הרב באר היטב [תי"ז, ג].
וכן כתבו רבנו חיים פלאג'י ז"ל בכף החיים [סימן ל"ב, ז], וכן כתב רבנו יוסף חיים ז"ל בספר בן איש חי [שנה שניה, פרשת ויקרא ד] "תענית ערב ראש חדש מנהג ותיקין הוא, ונכון שיתענה קודם המולד. ואם המולד בחצי היום, יתענה יום שלפניו".
וכן משמע ממה שכתב הרב ראשית חכמה [שער התשובה פרק ד] שכל ענין התענית הוא מפני פגם הלבנה, וכפי שהביא לשון הזוהר הקדוש [ויחי קל"ה, א. וישב קפ"א, ב].
וכתב בספר משנת חסידים [מסכת ראש חדש, פרק א, אות א] "ביום שקודם המולד אם יהיה המולד בראש חדש, או ביום המולד עצמו, אם יהיה קודם ראש חדש, יתענה להשתתף בצער מיעוט הירח. אבל יום שאחר המולד לא יתענה".
והגאון הרב בן איש חי [שנה שניה פרשת ויקרא כתב "תענית ערב ראש חודש מנהג ותיקין הוא, ונכון שיתענה קודם המולד, ואם המולד בחצי היום יתענה יום שלפניו. ואם חל ערב ר"ח יום שבת, לא יתענה ביום ששי, מפני כבוד השבת, והטעם, כי ביום ששי יש בו תוספת הנשמה ואין ראוי להתענות בו, ולכן אנשי מעמד לא היו מתענים ביום הששי, ועוד טעם אחר כדי שלא יכנס לשבת כשהוא מעונה, ודי להתענות אם חל ערב ר"ח ביום ששי עצמו, אבל חל בשבת כיון דאדחי אדחי, צא ולמד מתענית ציבור שחל בשבת, שנדחה ליום חמישי. ואם המולד ליל ערב ר"ח נהגו המקובלים שלא לומר בליל ערב ר"ח תיקון רחל אלא תיקון לאה בלבד".
שאלה - 193641
לכבוד הרב
תענית נדבה כמו ערב ראש חודש. אם מרגיש צורך לאכול מעט לפני עלות השחר, יתענה? שמעתי דעה שאומרת שאם אוכל לפני עלות השחר עדיף לו שלא יצום בכלל. כך באמת לעשות?
תודה

תשובה
מותר לאכול קודם עלות השחר כמו בתענית ערב ראש חודש וכדומה.
שאלה - 189137
שואל בשביל לדעת. מה החשיבות בזמן המולד שגורם להקדים את התענית? אם זמן המולד לפני חצות היום דוחה תענית למה אומרים תחנון רגיל בבוקר?
תשובה
זה קשור למצב העולמות העליונים.
שאלה - 189104
לכבוד הרב היקר, אתמול שאלתי אתכם האם מותר להתענות היום, כי אתמול קמתי עם כאבי ראש חזקים. הרב ענה לי רפואה שלמה, מחילה שאני מטריח את הרב, אבל לא כל כך הבנתי מה לעשות? להתענות?
תשובה
אתה שואל על יום רביעי לא מתענים בו, וכך השבנו תשובה כללית לכולם, כי המולד חל בבוקר.
שאלה - 189083
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
אם קיבלתי עלי בלי נדר תענית בערב ראש חודש ואח"כ שמעתי שאם המולד מוקדם לא יתענה בערב ראש חודש ממש אלא לפני מה לעשות?
להתענות או לא?

תשובה
מתענים בשלישי במקום ברביעי.
שאלה - 189018
לכבוד הרב.
משתדל להתענות כל ערב ראש חודש. ושכחתי לקבל האם אוכל להתענות מחר ?

תשובה
כיוון שהנך מתענה כל ערב ראש חודש, אתה יכול להתענות מחר. מה גם שהיה בדעתך להתענות בערב ראש חודש זה.
שאלה - 188988
לכבוד הרב
מי שמעוניין לעשות בערב ראש חודש תענית שעות עד חצות האם גם ראוי שיתענה דווקא יום שלישי או שיכול להתענות ביום רביעי?
בברכה והצלחה ובשורות טובות

תשובה
ידידי, דע כי המולד בשעה 7 בבוקר והאחרונים הסכימו שאין להתענות, ואין לעבור על דבריהם.
שאלה - 188915
שלום לכבוד הרב,
אדם שלא מתאפשר לו להתענות ביום שלישי (תענית ער"ח)
האם אפשרי לצום ביום רביעי ?

תשובה
או יוותר או יתענה מחר יום שני. ויקבל היום תענית.
שאלה - 188882
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
שבוע טוב האם אפשר לצום השבוע ביום רביעי ערב ר"ח או שצריך להקדים ליום שלישי בגלל המולד ? ואם ניתן להקדים כיום שני ?

תשובה
המולד יחול ביום רביעי כ"ט לחודש, בשעה 7.18 בבוקר, ולכן התענית תוקדם ליום שלישי.
שאלה - 187523
שלום לכבוד הרב רבנו החידא כותב מורה באצבע סימן קעו נכון הדבר שהתענית יהיה לפני המולד ואם המולד בחצי היום יתענה יום שלפני יסביר לנו הרב בבקשה
תשובה
החודש המוד חל בליל שני בתחילת הלילה ולכן ניתן היה להתענות למחרת ביום שני כ״ח, וגם אם היה חל ביום שני עד חצות היום היה ניתן להתענות כל יום שני כ״ט לחודש כולו עד הלילה. ואם היה המולד חל אחרי חצות היום. לא היה ניתן להתענות.
שאלה - 187249
לכבוד מרן שליט"א בע"ה אני רוצה יום ראשון הקרוב ויום שני ערב ראש חודש חשוון להתענות תענית יחיד האם מותר להתענות בימים האלה? תודה למרן שליט"א ולעורך היקר על הטרחה הגדולה .
תשובה
ראשון ושני כן מותרים בתענית. שלישי ורביעי לא.
שאלה - 187140
לכבוד הרב
מישה נהוג אך לא באופן קבוע להתענות תענית שעות בער"ח.האם אף בער"ח מרחשון מותר? ומה הדין לגבי תענית במקצת דהיינו פחות מכשיעור. תודה רבה.

תשובה
זה לא תענית שעות אלא תענית חצי יום. מהלילה ועד מחר בצהריים.
שאלה - 183940
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
א. לצערי שכחתי לקבל עלי התענית קודם השקיעה יש מה לעשות, והאם יועיל עד חצות היום?
ב. ביום שישי ער"ח אפשר לילך לקברות צדיקים קודם חצות?

תשובה
תתענה בערב ראש השנה. ב, אפשר.
שאלה - 183914
לכ הרב
היכן נמצא סדר יום כיפור קטן?מי שכבר התפלל מנחה גדולה יכול לקבל תענית סמוך לשקיעה ללא קשר למנחה?האם כשאני מתענה מחר אני יכול לכוין על תענית שהייתי מחויב בה בכל מקרה?

תשובה
עד השקיעה היום ניתן לקבל תענית למחר. הספרדים נוהגים לומר סליחות.
שאלה - 183860
לכבוד הרב שלנו היקר. האם מתענים מחר בחמישי או בשישי?
תשובה
כתב בתוספות הרא"ש ז"ל [מגילה ב, א] "מה שאנו מקדימין התענית ביום חמישי כשחל פורים להיות באחד בשבת, ולא רצו לקובעו בערב שבת, מפרש בתשובת הגאונים מפני שהיו מרבים בתפלות ובתחנונים ביום התענית ואם נקבע בערב שבת יהיו טרודים וישכחו טורח כבוד שבת".
וכן כתב האגודה ז"ל [מגילה ג, א] "ובתשובות הגאונים יש אם חל פורים ביום אחד בשבת מקדימין להתענות יום חמישי מפני טורח שבת, ואף כי שנינו [מגילה ה, א] פורענות מאחרין, הני מילי כגון תשעה באב שחל בשבת, אבל תענית אסתר לאו פורענות הוא".
וכן הוא בבית הבחירה לרבנו המאירי ז"ל, [תענית י"ח, א] "ערב שבת הלכה מתענה ומשלים ויש מי שהורה שלא נאמר דבר זה אלא בתעניות הקבועים לאבל כגון ארבע הצומות שאירע אחד מהם בערב שבת שאין להקדים את הפורענות אבל תענית אסתר שאינו לאבל מקדימים אותו לחמישי כל שכן לדברי אלו שאין יחיד מתענה מעצמו בערב שבת אלא אם כן הוא תענית של מצווה ואף על פי שאמרנו [עירובין מ, ב] על התלמידים הנמשכים בשמועתם שמתענים ומשלימים בערב שבת הם מפרשים אותם בתלמידים המתענים לשם צבור ואין דבריהם נראים שאין היחיד מתענה לשם הצבור אלא שני וחמשי כמו שהתבאר בפרק ראשון". והכלבו כתב [סימן ס"ב] שאין מתענים בשישי מפני דרכי האמורי.
שאלה - 183830
כבוד הרב, אני משתדל בלי נדר להתענות כל ערב ראש חודש, והחודש קצת בעיה בגלל שהלידים בחופש ואישתי מבקשת לא לצום כי יוצאים לטייל איתם. מאוד עצוב מזה. אפשר בבקשה להתענות בשישי?
תשובה
תקדים ליום רביעי.
שאלה - 182028
כת"ר, המולד ליל חמישי שעה 5:22. תענית ער"ח יום ד' כח' תמוז?
תשובה
בהחלט כן ביום רביעי התענית. תזכה למצוות.
וכן הביא בשער הכוונות לרבנו האריז"ל, ועיין בדברי הגאון הרב בן איש חי [שנה שניה פרשת ויקרא שכתב "תענית ערב ראש חודש מנהג ותיקין הוא, ונכון שיתענה קודם המולד, ואם המולד בחצי היום יתענה יום שלפניו. ואם המולד ליל ערב ר"ח נהגו המקובלים שלא לומר בליל ערב ר"ח תיקון רחל אלא תיקון לאה בלבד".
שאלה - 180674
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
בקשר לצום בערב ראש חודש אלול עבור הילד עולה לכיתה א השנה יוצא ערב ראש חודש ביום שישי, 1)ביום שישי איך לנהוג לצום עד הקידוש ? 2)עננו לומר בשחרית ומנחה ?

תשובה
מקדימים התענית ליום חמישי.
וכן כתבו הרא"ש האגודה והמאירי ז"ל ועוד.
אם חל יום כ"ט בשבת, מקדימים התענית ליום חמישי, כי כן תיקנו לנו בתענית אסתר. א, כדי שלא להמנע מהכנות לשבת, כי יהיו טרודים בבקשת רחמים. ב, ושלא יכנסו לשבת כשהם בתענית. ג, ומשום שלא מתענים בערב שבת מפני דרכי האמורי.
שאלה - 180419
שלום עליכם מר"ן מו"ר עט"ר,
קיבלתי ב"נ התענית אתמול, והבוקר שתיתי בטעות כוס מים. להמשיך בתענית?

תשובה
תמשיך בתענית.
שאלה - 178853
שלום לרב שליט"א!
אתמול בערב רח קיבלתי על עצמי צום של רח והרהרתי שאם אקום ואהיה זקוק למים אשתה לפני עלות השחר, קמתי מיובש לפני עלות השחר ושתיתי מים האם התענית נחשבת?

תשובה
נחשבת בהחלט.
שאלה - 178849
לכבוד מו"ר.
אדם שהתחיל כבר להתענות ער"ח היום (יום שני)- האם ישלים את התענית או יפסיק?
תודה רבה.

תשובה
מבחינה הלכתית מותר.
שאלה - 178799
לכבוד הרב שלום רב
אברך מעונין לקבל ע"ע תענית למחר ער"ח עד חצות האם מועיל, ואם צריך לומר עננו בשחרית?

תשובה
לא מועיל כלל. ישב וילמד הלכות ראש חודש.
שאלה - 178736
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
מולד יוצא בליל שני החודש.האם צריך להתענות למי שנוהג לצום ביום ראשון?צריך לקבל מחר תענית ליום ראשון?

תשובה
נכון, יש לקבל תענית במנחה של שבת ולהתענות ביום ראשון הוא יום פטירת שמואל הנביא.
שאלה - 178724
לכבוד הרב מוצפי שליט"א האם מותר ללכת ביום ראש חודש למערת המכפלה?
תשובה
מותר בהחלט, ויש עדיפות ביום שני כ"ט בחודש.
שאלה - 178700
לכבוד הרב שלום רב,
רוצה להקדיש יום לתפילות עבור פרי בטן, יכולה לקחת יום חופש אחד שבוע הבא ומתלבטת מתי עדיף, ביום ראש חודש או בערב ראש חודש?
חודש מבורך לרב

תשובה
ערב ראש חודש הכי טוב לתפילה ולתחנונים.
שאלה - 176914
לכבוד הרב מוצפי שליט"א האם מתענים בניסן תענית ערב ראש חודש?
ברכת ה' עליכם תמיד

תשובה
מפורש בהלכה רק מי שרגיל להתענות על ערב ראש חודש. מותר.
שאלה - 176840
כת"ר

ער"ח אייר חל בשבת. האם מי שרגיל בתענית ער"ח מקדימים ליום חמישי כז' ניסן?

תשובה
נכון בהחלט.
שאלה - 175667
שלום לכבוד מורנו הקדוש,
מי שמתענה היום ערב ר"ח, עד מתי מסתיימת התענית? התנאי במנחה היה שתתחיל מעה"ש ועד שיורה כבודו מפאת השבת.
אוהבים אותך, אתה מחייה אותנו.

תשובה
המולד היה בלילה בשעה 1. וכמה דקות, וידוע בשם המקובלים שאין להתענות לאחר המולד.
עתה שקיבלת עליך התענית, אם אתה מתפלל ערבית של שבת בפלג המנחה תבוא לביתך ותקדש. ואם מתפלל ערבית לאחר השקיעה, תצא בשעת השקיעה מבית הכנסת ותאכל תמרה או עוגיה.
שאלה - 175561
נוהג להתענות כל ערב ראש חודש.השבוע עם בעיה בשיניים וקבעו לטיפול שורש דווקה מחר -לא ניתן לדחות
מותר לצום אף על פי שבטוח ישטפו עם מים את הפה אחרי טיפול?האם מותר לי לצום בשישי?

תשובה
מותר לך לבצע שטיפת פה בתענית משום שאין זה להנאה אלא לנקיון רפואי.
שאלה - 174850
לכבוד הרב
חודש ניסן הבעל"ט נופל ביום שבת האם מי שצם יקדים הצום ליום חמישיפורים שמח:)

תשובה
בהחלט ביום חמישי.
שאלה - 173816
לכבוד הרב
הרב אמר באחד השיעורים מעלת כפרת עוונות אחרי כיפור בדרגה לימוד בליל ערב ר"ח. האם השנה באדר ב צריך בכט' או ב-ל' לחודש.
רביעי הבא בלילה או חמישי בלילה.

תשובה
לא, כי זה ראש חודש, כ"ט הוא ערב ראש חודש. ביום שלישי בלילה.
שאלה - 172855
שלום לכבוד הרב רק עכשיו ראיתי באתר שיש עניין בתענית ערב ראש חודש.מקבלים תענית במנחה יום קודם והתענית היא מעלות השחר עד צאת הכוכבים?
איך עושים תשובה בצום כדי שיכופר לנו?

תשובה
הפרטים נכונים. ואפשר לכפר על ידי שתלמד שלחן ערוך על הסדר כל יום לפחות שעתיים רצופות.
שאלה - 172837
לכבוד הרב אוהבים אותך מאוד ושותים בצמא כל דברך בע"ה התענית של ערב ר"ח מכפר רק על העבירות שחטא באותו חודש או על כל סוגי חטאים שחטא בשנים קדמוניות אם הוא חוזר בתשובה
תשובה
מכפר על הכל. ומסייעים בעדו לשוב בתשובה שלימה.
שאלה - 172662
שלום לכבוד הרב
אדם שצם בערב ראש חודש האם יתפלל ערבית מוקדם יגיע צאהכ יאמר קש ויאכל זה בסדר?

תשובה
מצויין.
שאלה - 172639
לכבוד הרב שלום רב
האם תענית עד חצות היום גם מועיל? ביום כזה שהוא לדעת גדולים גם "יום כיפור קטן" .

תשובה
עם תשובה ווידוי בודאי מועיל.
שאלה - 172567
לכבוד הרב,
א. האם ניתן לקבל תענית למחר כבר עכשיו ולא במנחה (מחשש שאשכח)?
ב. האם יש עניין לראות רבו גם בערב ר"ח ולא רק ביום עצמו?
תודה לרב על הכל, בריאות איתנה ואורך ימים!

תשובה
משעת מנחה גדולה, קבלת פני רבו הנכונה ביותר היא בראש חודש לאחר תפלת מוסף.
שאלה - 172409
לכבוד מורנו הרב. החודש חל ערב ראש חודש ביום שני אימתי מתענים? ואם חל בראשון, מותר לקבל תענית בשבת?
תשובה
בהחלט כן כמפורש בהלכה. בסיום מנחה יאמר הנוסח
אמנם החודש יחול ביום שני ותשתדל לסיים ערבית בזמן ולאכול מיד. כדי לא להיות בתענית בראש חודש כפי שכתב הרמ״ע מפאנו ז״ל.
שאלה - 171044
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
הרב ראיתי כעת בדבר התענית,האם להשתתף עם הציבור למרות שלא קיבלתי במנחה ואיני תושב טבריה?

תשובה
כן אפשר. מפני שהוא ערב ראש חודש מוקדם.
שאלה - 169150
מחילה רבינו התכוונתי לתענית ערב ר"ח טבת. חנוכה בציון למדנו להקדים לכג והשנה זה יוצא בשבת להקדים לחמישי או ביום ראשון?
תשובה
תקדימו לחמישי.
שאלה - 168235
לכבוד הרב שליטא
יכול להיות שפעם שמעתי את כבודו מדבר על ערב ראש חודש(כט עד לפני צאת הכוכבים ...)יש איזה הנהגה או תפילה כזאת או אחרת שאפשר לעשות...

תשובה
נהגו ישראל להתענות ביום כ"ט לחודש מכמה טעמים וסיבות, ואשרי הנוהג בזה, גם הוא יום תפלה, תשובה, וכפי שהורה לנו גאון ישראל ותפארתו רבנו משה קורדבירו ז"ל, שהוא נקרא "יום כפור קטן". וקבלת התחנונים.
שאלה - 166316
הרב כתב שלא מתענים עד ב במרחשוון. האם גם לא מתענים ערב ר"ח?
תשובה
לכתחילה אין להתענות, וכן ביום כ"ט בחודש ניסן בערב ראש חודש אייר.
והאחרונים דקדקו מדברי מרן השלחן ערוך ז"ל [תכ"ט, א] שתענית ציבור אין להתענות, אך יחיד יכול. ואילו דעת הרמ"א ז"ל גם יחיד אינו מתענה. ועיין בפסח בציון עמוד י"ב. כי להלכה מנהג האשכנזים לא להתענות. אך הספרדים נהגו להתענות בין בערב ראש חודש אייר בין בערב ראש חודש חשון וכפי דעת מרן בשלחן ערוך, הפרי חדש, הכנסת הגדולה, השלחן גבוה, הרב בית דוד, מועד לכל חי, ועיין חזון עובדיה פסח עמוד ה. וילקוט יוסף שבת ה סימן תי"ז, בהערות שם.
שאלה - 157859
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
מחר יום כיפור קטן צריך לצום?? נשים??

תשובה
נשים לא. גבר רק מי שנהג להתענות כל ערב ראש חודש.
שאלה - 156606
לרב היקר אמא בצום היום ערב ר"ח
ושואלת מתי פותחת את הצום? לפני הדלקת נרות או בקידוש? תודה לרב שבת שלום וחודש מבורך.

תשובה
תעשה תנאי שאינה מקבלת שבת בהדלקת נרות. תדליק נרות בזמן, וכשיגיע זמן השקיעה תאכל משהו קל.
שאלה - 153652
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
למי שלא נוהג לצום שובבים, מתי מעלה גדולה לצום ב"נ השבוע שני או שלישי

תשובה
ערב ראש חודש הוא תדירי וראשון במעלה בלי קשר לימי השובבי"ם.
שאלה - 151009
מו"ר עט"ר
אתמול בערב אחר תפילת ערבית נזכרתי שהיום זה היוםהאחרון של החודש שניתן להתענות בו יו"כ קטןואני נוהג כל חודש ב"נ להתענות בכל מקרה אני בתעניתמעלות השחר האם מועיל ?

תשובה
מועיל בהחלט. כי רוב המתענים היום הזה מתענים.
שאלה - 147270
כת"ר
אדם שמתענה היום צריך לאכול מיד בצאת הכוכבים מפאת כבוד ר"ח. מה יעשה אם נמצא בשיעור תורה/תפילה והזמן גולש מעבר לצאת הכוכבים?

תשובה
מה אמר בשעת קבלת תענית אתמול. אם אמר עד תפילת ערבית. צריך להתפלל קודם. ואם אמר בצאת הכוכבים כתבו הפוסקים שטוב להקפיד לאכול מיד. וכיצד יעשה? בעבור 18 דקות מזמן השקיעה בעירו. יוציאו מכיסו עוגיה או תמרה יברך ויאכל בהצנע. ויקובל ברצון.
שאלה - 141524
שלום הרב ,
קבלתי על עצמי ב"נ להתענות כל ערב ר"ח מעלות השחר עד צאת הכוכבים , בימי הקיץ הארוכים כמו מחר האם יהיה לי מותר לאכול
לפני עלות השחר (מתפלל במניין בשש) ואם כן אז מה עדיף ?

תשובה
קודם שיעלה השחר מותר. אלא שקודם שתישן בלילה תאמר בפיך שאינך מקבל התענית הלילה אלא בעלות השחר.
שאלה - 131484
לכבוד רבנו שליט"א

האם תענית ערב ראש חודש במהלך חום גבוה וחרף התנגדות האישה היא מסירות נפש או ח"ו ההפך


תודה לרב על כל ההדרכה וההשקפה. השם יאריך ימיו בטוב ושנותיו בנעימים

תשובה
איסור.
שאלה - 128642
לכבוד הרב
כתוב בספר חמדת ימים שטוב להתענות בערב ליל ראש חודש.
האם זה יום לפני ראש חודש או יומיים לפני?

תשובה
יום לפני הוא כ״ט בחודש.
שאלה - 121203
המולד יהיה ביום חמישי בשעה 5 בבוקר. מתי מתענים תענים ערב ראש חודש? ברביעי או חמישי?

האם יש הבדל אם המולד לפני/אחרי חצות היום?

תודה

תשובה
על פי הפשט נוהגים להתענות ביום חמישי כ״ט לחודש, המקובלים נוהגים כשהמולד חל לפני הצהריים בכ״ט, להקדימו ליום כ״ח. ותנהג כפי שתרצה.
שאלה - 119605
לכבוד הרב
1. הנוהגים להתענות ערב ראש חודש, מתי צריך להתענות כשחל ראש חודש ביום ראשון?
2. ראיתי שצריך להתענות קודם המולד, מתי עושים בראש חודש ניסן? המולד הוא בערב ראש חודש.

תשובה
מתענים ביום חמישי, וקבלת תענית היום יום רביעי. אם המולד אחר חצות היום מתענים בכ״ט, ואם המולד לפני הצהריים נכון לצום יום קודם שהוא בכ״ח.
שאלה - 113549
לכת"ר
א,לאחר הצרכים צריך מיד להגיד ברכת אשר יצר? אסור לדבר בין הצרכים לבין הברכה?
ב,בוידוי - במילים "אנחנו ואבותינו ואנשי ביתנו" מכים עט על הלב גם?
ג,מחר (יום שני) צמים? ערב ראש חודש אלול.

תשובה
א, רק דיבור קצר ודחוף. ב, אין צורך. ג, מי שיכול יש בידו מצווה.
שאלה - 111797
לכבוד הרב
ערב ראש חודש יוצא ביום שישי מתי צמים ??יום שיש או חמישי?

תשובה
ביום חמישי.
שאלה - 109961
שלום לכבוד הרב
מחר ערב ר"ח, אדם שלא מתענה קבוע בכל ערב ר"ח מהו לגבי מחר (חודש ניסן)? הצום הוא לכפרת עוונות -מותר להתוודות?
האם מועיל במשהו עד חצות?
תודה לרב על הכל!

תשובה
להתענות מותר כי ערב ראש חודש הוא, להתוודות אסור.
שאלה - 107801
לכב' הרב, ב"נ משתדל להתענות מדי סוף חודש. מחר אקלע בלית ברירה למפגש עם מס' אנשים שבו יהיו מאכלים (בורקסים וקישקושים), האם אפשר לשנות ולומר שאני בצום לקראת בדיקה רפואית?
תשובה
אפשר בהחלט, ורבי אליהו לופיאן ז״ל היה אומר אני לא אוכל בהוראת הרופא, וכשתלמידו שאל אותו אחרי כן מי הרופא? השיב הוא הרמב״ם ז״ל.
שאלה - 104010
שלום לכבוד הרב,
א.תענית ער"ח -האם חובה לקבל במנחה שלפני? או שעדיף?
ב.החודש שהמולד לפני חצות,יש מעלה יתרה לצום יומיים? (שלישי ורביעי).
תודה.

תשובה
צריך לקבלו במנחה שלפניו ובדיעבד לא מעכב, לא ברביעי אלא בשלישי.
שאלה - 99549
שלום לכבוד הרב
מה העניין לצום בערב ר"ח?
והאם בחורה יכולה לצום גם כן?
תודה.

תשובה
בספרים כתבו כמה טעמים, והאחד מהם כתב הרמ״ק ז״ל כי יום האחרון בחודש מסוגל לכפר על כל ימי החודש, והוא נקרא ״יום כפור קטן״. גם משום מיעוט הירח שקיטרגה והתמעטה, והדבר ניכר יותר בסוף החודש.
שאלה - 98195
כבודו ענית אתמול לשאלתי שאם שברתי צום ביז בתמוז אז כדי לתקן אני יצום (בר"ח.) האם אני יכולה להמיר את הצום בצדקה? תבורך מפי עליון על עבודת הקודש שאתה עושה. אשרייך
תשובה
מעיקר ההלכה יש להתענות. בראש חודש אסור לצום.
שאלה - 94472
לכבוד הרב שלום רב
ערב ר"ח אייר (כט' בניסן) יחול בע"ה בשבת.
לנוהגים להתענות, כיצד ינהגו במקרה זה (מצד שבת ומצד חודש ניסן).

תשובה
מי שרגיל להתענות כל ערב ראש חודש, מותר לו להתענות, ויקדים התענית ליום חמישי.
שאלה - 93423
לכבוד הרב שלום רב
מתי תענית ער"ח השבוע? ביום שישי או מקדימים ליום חמישי?

תשובה
מקדימים ליום חמישי כי אין לכתחילה להתענות ביום השישי מפני כבוד השבת שלא יכנס אליה כשהוא מעונה .
שאלה - 89563
שלום כבוד הרב

אדם שנוהג לצום כל ערב ראש חודש, כיצד ינהג בחנוכה ?

תשובה
מפורש בפוסקים שיתענה בערב חנוכה ולא בערב ראש חודש .
שאלה - 87370
לכבוד הרב הגאון
א. האם מותר להתענות בער"ח הקרוב, אפי' לאחר המולד?
ב. דגי סול של "דגי ירושלים" בהכשר הרב- ללא עור, זה בסדר?
ה' ית' ישפיע עליכם שפע טוב בכל מכל כל ויבשרכם כל טוב

תשובה
א, מותר בהחלט להתענות , אחר המולד זה רק ממידת חסידות ולא הלכה . ב, דגים אלה כשרים למהדרין .
שאלה - 29248
כבוד הרב האם יש עניין להתענות בראש חודש אלול או תענית דיבור?
תשובה
בערב ראש חודש ולא בראש חודש . מה שיכולים זה טוב.