שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי

שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א

שאלה - 147322

שלום לכבוד הרב מאור עיננו שליט״א.
ראש חודש טוב ומבורך, האם בראש חודש אומרים במזמור של יום ״היום יום שלישי בשבת קודש השיר שהיו הלוים אומרים על הדוכן?
ואימתי אומרים מזמור ברכי נפשי? תודה.

תשובה

בעזרת השם יתברך, נכנסים אנחנו לחודש אלול היקר והמבורך, והנני לאחל לכולכם חודש טוב ומבורך. לשאלתך המקור של אמירה זו מוזכר במשנה במסכת תמיד ל"ג, ב. והובא בסידור רב עמרם גאון ז"ל בסדר סיום תפילת שחרית. וכן כתב הרמב"ם ז"ל הלכות תמידין ומוספין פרק ו, הלכה ט. וכן הוא בארחות חיים הלכות תפלה סעיף ח"י, ובכלבו סימן ט"ו,ועוד פוסקים. ועיין מה שכתב הגאון חקרי לב חלק אורח חיים סימן ל"ב.
שונה הדבר בראשי חודשים ובימי המועדים כולל חול המועד, כי במקדש היו אומרים המזמורים השייכים לכל מועד ומועד, וכן לכל ראש חודש.

וידוע הוא מנהג ישראל לומר בכל ראש חודש מזמור ברכי נפשי, אלא שהאשכנזים מדלגים שיר של יום ובמקומו אומרים שיר של ראש חודש וכמו שכתב הטור סימן קלג "ובכל זמן וזמן משנין המזמור לפי ענינו כגון ברכי נפשי בר"ח וכאיל תערוג על אפיקי מים בחולו של מועד ומזמור שיר חנוכת הבית בחנוכה, ובפורים למנצח על אילת השחר ומנהג טוב הוא". ועיין בפרישה שם.
וכן כתב עוד הטור [סימן תכג] "ונוהגין בספרד לומר מזמור ברכי נפשי לפי שיש בו עשה ירח למועדים".

ולעצם שאלת בכל סידורי הספרדים גם הקדמונים השמיטו בראש חודש אמירת "השיר שהיו הלוים אומרים בבית המקדש", כי זה לא מדויק ולא נכון, כי במקדש אמרו שיר של ראש חודש, ומה שאנחנו הספרדים אומרים של היום בשבוע הטעם הוא על פי הקבלה כדי לזכות לאורה של שבת קודש כמו שכתבנו בסייעתא דשמיא בספר ארחות ציון. ורק אומרים התיבות "היום יום שלישי או רביעי בשבת קודש" וכן הלאה כל יום בעיתו. וכמו שכתב הגאון הפוסק המפורסם והמקובל האלקי הרב בן איש חי שנה ראשונה פרשת כי תשא י"ז. "בחנוכה תקנתי שלא יאמרו שיר שהיו הלויים אומרים על הדוכן, אלא רק יאמרו היום יום פ' בשבת קודש, ואומרים מזמור השבוע, ואחריו מזמור של חנוכה, כי שמעתי שכן המנהג בעיר הקודש ירושלים תבנה ותיכונן במהרה בימינו".

ובכל הסידורים הקדמונים של הספרדים מפורש כי בימים שבבית המקדש היו אומרים שיר של המועד, מדלגים על תיבות האחרונות כי אנחנו אמורים לדייק בתפילה ולומר דברים מדוייקים, וכן פשט המנהג בכל תפוצות קהילות הספרדים ועדות המזרח.

ומה ששאלת אודות מקום אמירת מזמור ברכי נפשי, מנהגינו הוא לאמרו אחרי תפילת מוסף, כי כן המנהג גם בימי חול המועד סכות ופסח, כי כל מזמור שייך לתפילת מוסף של אותו מועד או ראש חודש.

נושאי השאלה

מועדים - ראש חודש - ראש-חודש

שאלה הבאה
שאלה קודמת
דלג לשאלה אחרונה

לחצו כאן לחיפוש במאגר השאלות והתשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א

שלוש מאות תשובות אחרונות

תוכנת דורש ציון - מאגר התשובות של הרה"ג בן ציון מוצפי למחשב האישי ללא צורך באינטרנט

חזרה לדף הבית באתר דורש ציון - הרב בן ציון מוצפי שליט"א