שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א
שאלה - 150244
לכבוד הרב שלום רב
ממי אנחנו יכולים לשמוע דברי תורה פרשת השבוע מוסר הנהגות ודרך ארץ, כי יש שידורים שונים וחילונים, ומרצים שונים המפרשים תורה ודברי חז"ל האומרים כך אמר השם, כך כתוב. וגם נשים שונות.
תשובה
בתלמוד [חגיגה ט"ו, ב] "אמר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן מאי דכתיב כי שפתי כהן ישמרו דעת ותורה יבקשו מפיהו כי מלאך השם צבאות הוא, אם דומה הרב למלאך השם צבאות יבקשו תורה מפיהו. ואם לאו אל יבקשו תורה מפיהו". ובזוהר הקדוש [רעיא מהימנא פרשת פנחס רכ"ו, ב] כתב "אמר קודשא בריך הוא למשריין דלעילא מאן דמצלי בין יהא גבור בין יהא חכם בין יהא עשיר בזכוון גבור חכם בתורה ועשיר במצות לא ייעול בהיכלא דא צלותיה עד דתחזון ביה סימנין אלין דיהב גרמיה ביה תקונין דילי ובגין דא אוקמוה מארי מתניתין אם הרב דומה למלאך השם צבאות תורה יבקשו מפיהו למאן דיהא רשים באלין סימנין בלבושיה תקבלון צלותיה". וראה בתשובות הגאונים [הרכבי סימן רמ"ד] "וכך אליהו רומז לרבה בר רב שילא בדברי החכמה הללו שאין לך רשות לבקש תורה אלא "מחכם ירא שמים" כמדרש ותורה יבקשו מפיהו כי מלאך השם".
ובמשנה [אבות פרק ג, י"א] "רבי אלעזר המודעי אומר וכו'... והמגלה פנים בתורה שלא כהלכה אף על פי שיש בידו תורה ומעשים טובים אין לו חלק לעולם הבא". ועוד [אבות פרק ה, ח] "חרב בא לעולם על עינוי הדין ועל עיוות הדין ועל המורים בתורה שלא כהלכה".
ובזוהר חדש [רות דף לג עמוד ב] כתב אודות מדורי גהינם השם יצילנו, "במדור השלישי הוא נקרא דומה ושם נדונים כל אותן גסי הרוח המתגאים בלבם בהלכה לפני העם שלא לשם שמים. והמספרים לשון הרע. והמגיס לבו בהוראה. והדן את חברו לכף חובה. דהמלוה לחברו ברבית. והמגלה פנים בתורה שלא כהלכה".
והגאון החסיד הרב יוסף יעבץ ז"ל פירש [אבות ו, ג] כי הלומד תורה מפי החכם מתקשרת נשמתו עמו, ולפי קדושת המלמד או מחבר הספר כך זוכה הלומד להארה בנשמתו, ואם שומע תורה מפי קל דעת מתקשר בנפשו אליו ופוגם מאוד בנפשו, ולכן צריך שיהיה דומה למלאך השם.
והרב המאירי ז"ל כתב בבית הבחירה [חגיגה ט"ו, ב] "אסור ללמוד תורה אלא מפי הגון שנא' ותורה יבקשו מפיהו כי מלאך השם צבאות הוא אם דומה הרב למלאך השם צבאות יבקשו תורה מפיהו".
ובפסקי ריא"ז ז"ל כתב [מועד קטן פרק ג, כח] "היו שמועותיו של חכם רעות משמתין אותו בפרהסייא שלא יתחלל שם שמים על ידו, ואף על פי שצריכין ללמוד ממנו תורה הואיל ואינו נוהג כשורה אין לומדין ממנו תורה, שנאמר כי שפתי כהן ישמרו דעת ותורה יבקשו מפיהו כי מלאך ה' צבאות הוא, אם דומה הרב למלאך ה' צבאות יבקשו תורה מפיהו ואם לאו אל יבקשו תורה מפיהו".
וכתב הרב מנורת המאור [פרק ה תלמוד תורה עמוד רכ"א] "חביבה תורה, שבשבילה נקראו ישראל מלאכים. כדגרסי בספרי חביבין ישראל שכשהוא מכנן אינו מכנן אלא למלאכי השרת, שנא' כי שפתי כהן ישמרו דעת ותורה יבקשו מפיהו כי מלאך ה' צבאות הוא, בזמן שהתורה יוצאה מפיו הרי הוא כמלאכי השרת, ואם לאו הרי הוא כחיה ובהמה שאינה מכרת את קונה".
וראה ידידי מה שכתב הרב מטה משה ז"ל [עמוד העבודה שבת, סימן תע"ו] "וידוע כל העוסק בתורה לשמה מסלק מעצמו כל ענייני עסקי עולם הזה, רק כל מחשבתו ומגמתו להתבונן בחכמת התורה האלהית. ולרוב התפשטות החומר בשעת עסק התורה והעיון נדמה למלאך ה' צבאות, כדכתיב (מלאכי ב, ז) שפתי כהן ישמרו דעת ותורה יבקשו מפיהו כי מלאך ה' צבאות הוא. ובמסכת קדושין (עב א) הראני תלמיד חכם שבבבל, אמר ליה דומין למלאכי השרת, וזה לרוב התפשטות החומר בשעת עסק התורה. והנה זה מעין עולם הבא שאין בו ענייני גופני, והצדיקים יושבים ועטרותיהם בראשם ונהנין מזיו שכינה. והיא ההשגה בדברים אשר נפלאו מהם כל עוד היו במסגר נפשם.
והרב כלי יקר [שמות כ"ה, י"ז] כתב "ושני כרובים בדמות מלאכים שנקראו כרובים ובדמות ילדים קטנים להורות שאם הרב דומה למלאך ה' צבאות והוא נקי מן החטא כתינוק בן שנה אז יבקשו תורה מפיהו, וצריך להיות נקי מאלהים ואדם, כי לצאת ידי שמים היו הכרובים פורשי כנפים למעלה ולצאת ידי הבריות היו פניהם איש אל אחיו המורה גם אל השלום הניתן לאוהבי התורה והיו יחדיו תואמים בשלום ורעות. אל הכפורת יהיו פני הכרובים שכל מגמת פניהם יהיה אל התורה שבארון לא כאותן אשר המה חכמים בעיניהם ודורשים לכבוד עצמם ולא לכבוד התורה].
וכתב הרב פינחס בעל ההפלאה ז"ל בספרו פנים יפות דברים פרק ו]"וכמו שהוא מקבל, כן הוא במשפיע כמ"ש חז"ל [בכורות כ"ט א] שאסור לקבל שכר תורה מה אני בחנם אף אתם בחנם, ועוד אחז"ל [חגיגה ט"ו ב] תורה יבקשו מפיהו כי מלאך ה' צבאות הוא אם דומה הרב למלאך תבקש תורה מפיו, וכבר כתבנו בזה במקום אחר, אבל לפי פשיטא הוא כי המלאכים אינם עובדים על מנת לקבל שכר, אלא ביראה עליונה. ואם הרב דומה למלאך בענין זה, אז הדברים היוצאים מן הלב נכנסים בלב התלמידים ומתקיים בהם, והרב רבי ירמיה ליב ז"ל פירש בדברי ירמיהו הלכות תלמוד תורה פרק ד "ומפי אבי הגאון שמעתי דיש לחלק בין למוד מפיו של רשע ללמוד מתוך ספר ממנו, דמתוך ספר אדם גדול יש לברור הטוב מהרע אבל מפיו שחיבור עם רשע רע וגורם רעה והשחתה לאדם ודייק כן אם הרב וכו' יבקשו תורה מפיהו ואם לאו אל יבקשו תורה מפיהו דייקא מפיהו". נמצא כי שמיעת דיבורו של האיש משפיעה הם לטוב הן למוטב.
ואשר על כן דע ידידי כי כל המדבר ברבים ובפרט בכלי התקשורת בין איש בין אשה ואין בידו הסמכה לפחות משלשה גדולי ישראל המקובלים על רוב הציבור, אין לשמוע את דבריו, ומכל שכן מי שלא חונך בישיבות קדושות מנעוריו או בבחרותו, ולא שימש ולא ראה והתבונן בתלמידי חכמים מגדולי הדור דבריו הבל ורעות רוח.
נושאי השאלה
ספרים וסופרים - שונות
שאלה הבאה
שאלה קודמת
דלג לשאלה אחרונה
לחצו כאן לחיפוש במאגר השאלות והתשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א
שלוש מאות תשובות אחרונות
תוכנת דורש ציון - מאגר התשובות של הרה"ג בן ציון מוצפי למחשב האישי ללא צורך באינטרנט
חזרה לדף הבית באתר דורש ציון - הרב בן ציון מוצפי שליט"א