שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי

שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א

שאלה - 157115

לכבוד הרב מוצפי שליט"א
הרב האם יש חילוק בפוסקים בין מחלל שבת למחלל את המועדים?
לצערנו, לא מעט נוטים לזלזל במועד בגלל האוכל נפש...
חג כשר ושמח ובריאות איתנה.

תשובה

שלש מדריגות חמורות יש כאן,
א, חילול "שבת" מהתורה וחייב עליו סקילה.
ב, חילול "יום טוב" מהתורה וחייב עליו כרת השם יצילנו.
ג, חילול "חול המועד" בכל דבר האסור על פי ההלכה, הוא חמור מאוד עד שאמרו במסכת אבות [פרק ג, משנה י"א] "רבי אלעזר המודעי אומר המחלל את הקדשים, והמבזה את "המועדות", והמלבין פני חברו ברבים, והמיפר בריתו של אברהם אבינו עליו השלום, והמגלה פנים בתורה שלא כהלכה, אף על פי שיש בידו תורה ומעשים טובים אין לו חלק לעולם הבא".
ובפסיקתא זוטרתא [כי תשא פרק ל"ד, סימן י"ח] "אלהי מסכה לא תעשה לך, את חג המצות תשמור. מלמד שכל המבזה את המועדות כאלו עובד עבודה זרה". ובספר הזוהר הקדוש [רעיא מהימנא צו דף כט עמוד ב] "ואוקומוה מארי מתניתין, כל המבזה את המועדות כאילו כופר בעיקר".

וכתב רבנו יעקב בעל הטורים [שמות פרק כג, י"ג] "ושם אלהים אחרים לא תזכירו לא ישמע על פיך. שלש רגלים. לומר לך כל המבזה את המועדות כאילו עובד עבודה זרה (פסחים קיח א): וסמיך פסח לעבודה זרה, לומר מה עבודה זרה אסורה בהנאה ואוסרת בכל שהוא [ע"ז ע"ד, א] אף חמץ בפסח אסור בהנאה [פסחים ל, א] ואוסר בכל שהוא". וכתב הרשב"ם [פסחים קי"ח, א] "כל המבזה את המועדות. שעושה מלאכה בחולו של מועד דכתיב את חג המצות תשמור ונפקא לן במסכת חגיגה [י"ח, א] איסור מלאכה בחולו של מועד".
והרב באר שבע [סנהדרין צ"ט, א] כתב "והמבזה את המועדות. פירש רש"י מועדות, חולו של מועד. ונ"ל שהוכרח לפרש כן מדנקט המבזה ולא נקט המחלל, אלמא שאינו מדבר ביום טוב עצמו אלא בחולו של מועד, דהואיל ואינם חמורים כיום טוב אינו חושש לשמרם בעשיית מלאכה, או שנוהג בהם מנהג חול באכילה ובשתיה. ויותר נכון בעיני לומר דרש"י לטעמיה אזיל, דסבירא ליה דמלאכה בחול המועד אסור מן התורה, כדפירש בריש פ"ב דחגיגה [י"ח, א]".

וכתב הרב יוסף אלאשקר ז"ל בספרו מרכבת המשנה אבות פרק ג "המבזה את המועדות, והם חולו של מועד. והוא שיאמר איני נזהר כי אם במועדות המפורשים בתורה, אבל חולו של מועד אשר הביאוהו ז"ל באסמכתא וק"ו [עיין חגיגה י"ח ע"א] איני עושה מהם חשבון. הנה האומר זה, עליו נאמר [עיין סנהדרין צ"ט ע"א] כי דבר השם בזה ואת מצותו הפר [במדבר ט"ו, ל"א].
וכן הוא בשל"ה מסכת סוכה פרק נר מצוה "פירוש מועדות, חול המועד. אם כן ראה כמה עונש מגיע לבעלי משא ומתן העוברים על הדינים המוזכרים לענין חול המועד, כאשר בעוונותינו הרבים ראיתי פרצה זו בחוצה לארץ. על כן שומר נפשו ירחק, ואז טוב לו".

נושאי השאלה

שבת - תפילות שבת - שונות, מועדים - יום טוב וחול המועד - יום טוב, מועדים - יום טוב וחול המועד - חול המועד

שאלה הבאה
שאלה קודמת
דלג לשאלה אחרונה

לחצו כאן לחיפוש במאגר השאלות והתשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א

שלוש מאות תשובות אחרונות

תוכנת דורש ציון - מאגר התשובות של הרה"ג בן ציון מוצפי למחשב האישי ללא צורך באינטרנט

חזרה לדף הבית באתר דורש ציון - הרב בן ציון מוצפי שליט"א