שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי

שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א

שאלה - 159000

לכבוד הרב אהובינו ומורינו שליט"א, נבקש מחילה היום ימים אחדים לאחר ל"ג לעומר לתאר לנו את מעלת רבי עקיבא הנערץ, ואם אפשר את שמות תלמידיו. מחילה מראש על הטירחה.

תשובה

משימה כבידה הטלתם על כתפי לתאר את האיש הענק שעמד לנו, ובשמיים הציבוהו בתקופה הכי קשה רוחנית ופיסית לעמנו הנרדף, בזמן חורבן בית ראשון, ואשר הציל את עם ישראל מכליה רוחנית, ושמר לנו על התורה הקדושה. והוא אשר הנחיל אותה לכל הדורות הבאים עד דורינו זה. עד שכתבו הראשונים פה אחד. כי משה רבנו עליו השלום נתן לנו ולימדנו תורה שבכתב. ורבי עקיבא עליו השלום נתן לנו את תורה שבעל פה.

וראה מה שכתב המהר"ל מפראג ז"ל עליו. בספרו תפארת ישראל פרק סג
"ומפני שהיה משה שולט גם כן בעולם הזה, כמו שאמרנו, לכך לא היה למשה רבינו עליו השלום חבור אל התגין. כי במה שהשגות דקות נבדלים מהתורה עצמה, אין למי שהוא בעולם המורגש שייכות בשלימות אל אותם השגות, והם נבדלים מאתו, ולא היה מוכן אל התגין. ולא כן היה לרבי עקיבא, שמדרגת ומעלת רבי עקיבא לא היה בעולם הזה המורגש, וכאילו היה מסולק לגמרי ממציאות עולם הזה, כאשר סרקו בשרו במסרקות ברזל, ואם כן אין לו עולם הזה כלל. ולכך היה לרבי עקיבא שייכות לגמרי אל ההשגות ההם, אשר לדקות השגתן נבדלים מעולם המורגש הזה. ודבר זה עיקר הטעם.
והיה תשש כחו של משה, כאילו היה מדרגת רבי עקיבא גדול יותר ממדרגת משה רבינו עליו השלום. וכשהיה משיג משה רבינו עליו השלום שכל ההלכות שהם הלכה למשה מסיני לא היה משיג רבי עקיבא, כי ההשגות ההם לא יושגו על ידי אדם, כי אם משה היה מוכן לזה דוקא. ואל יקשה לך, כיון שהיה משיג ההשגות שהם הלכה למשה מסיני, למה לא השיג השגות התגין. שכבר אמרנו, כי השגות התגין לדקותן רחוקים מעולם המורגש, ומשה שהיה מוכן אל התורה, דהיינו לעמוד על אמתת השגות התורה, ואליו נגלה התורה בשלמות. רק שלא היה מוכן אל דבר שהוא נבדל מן התורה, שמורה עליו התגין, והם ההשגות הדקין, כמו שהם ההלכות שהם בתורה. כי יש בהם הבדלים דקים וחלוקים דקים, ואלו ההלכות נדרשים מן התגין הדקין שהם על האותיות. גם היה משיג השגות דקות בסתרי החכמה. ולפיכך נתיישבה דעתו של משה רבינו עליו השלום, שהיה משיג דברים אשר לא יושגו לאדם.
ואז אמר משה 'יש לך אדם כמו זה ואתה נותן תורה על ידי'. כי סוף סוף במה שיש לרבי עקיבא שייכות אל השגות התגין, הרי הוא מוכן אל התורה יותר. שהרי אף לתגין שהם על התורה יש לרבי עקיבא שייכות, ולמה לא נתנה על ידו. והשיב לו 'שתוק, כך עלה במחשבה'. כלומר, סדר המציאות שסדר השם יתברך במחשבתו ובחכמתו כך חייב שלא תנתן התורה על ידי רבי עקיבא, כי אם על ידי משה".

רבותיו היו. רבי אליעזר.
רבי טרפון
רבי יהושע
נחום איש גם זו
רבן גמליאל
רבי נחוניא בן הקנה.

תלמידיו המובהקים.
רבי יהודה בר אלעאי
רבי יוסי בן חלפתא
רבי שמעון בר יוחאי
רבי מאיר בעל הנס
רבי אלעזר בן שמוע.
תלמידיו הנוספים. רבי יהושע בן קרחה
רבי יהושע הגרסי
רבי יוחנן הסנדלר
רבי שמעון השקמוני
נחמיה העמסוני
רבי אושעיא בו רבי יהודה הבשם
רבי אליעזר בן יעקב
רבי אלעזר בן מתיא
רבי אלעזר בן רבי יוסי הגלילי
רבי אלעזר חסמא
רבי חנינא איש אונו
רבי חנניה בן חכינאי
רבי יהושע בן הורקנוס
רבי יונתן בר רבי יוסי
רבי ישמעאל בן אלעזר בן עזריה
לוי הסדר
מונבז
מנימין גר מצרי
רבי נחמיה
עקילס הגר הוא אונקלוס
שמעון התימני

רבי עקיבא - מגדולי התנאים בכל הדורות. ראש הדור השלישי לתנאים. זמן פעילותו היה בין חורבן הבית לחורבן ביתר. חי 120 שנה. "סה"ד" כתב, שיש אומרים שנולד ג' תש"ס (1 לס') ונהרג ג' תת"פ (120). שם אביו היה יוסף. רבי דוסא בן הרכינס אמר על רבי עקיבא "אתה הוא עקיבא בן יוסף ששמך הולך מסוף העולם ועד סופו". ומסופר "אמר לו [הקדוש ברוך הוא למשה רבנו] אדם אחד יש שעתיד להיות בסוף כמה דורות ועקיבא בן יוסף שמו, שעתיד לדרוש על כל קוץ וקוץ תילין תילין של הלכות וכו'", אמר [משה רבנו] לפניו: "רבונו של עולם, יש לך אדם כזה ואתה נותן תורה על ידי?". דברים שלא נתגלו למשה רבנו נתגלו לו. ומסופר "ארבעה נכנסו לפרדס... רבי עקיבא יצא בשלום". וכן "ואף רבי עקיבא בקשו מלאכי השרת לדוחפו, אמר להם הקדוש ברוך הוא 'הניחו לזקן זה שראוי להשתמש בכבודי'. הרמב"ם (בהקדמתו ל"יד החזקה") כתב שיוסף, אבי רבי עקיבא, היה גר צדק וכתב רב נסים גאון: "מבני בניו של סיסרא למדו תורה וכו', ומאן אינון, רבי עקיבא". עד גיל 40 לא למד דבר ולא ידע אפילו צורת אות אחת. היה רועה אצל כלבא שבוע מעשירי ירושלים, ורחל בת כלבא שבוע אמרה לו שאם ילך ללמוד תורה תתחתן עמו. לאחר שהתחתנו הדיר אותה אביה מכל נכסיו. רבי עקיבא הלך ולמד תורה עשרים וארבע שנה, וחזר לביתו עם עשרים וארבעה אלף תלמידים, ואשתו יצאה לקראתו ונשקה את רגליו, וכשדחפוה תלמידיו מעליו, אמר להם 'שלי ושלכם שלה היא' (כלומר בזכות אשתו רחל שהשפיעה עליו להתחיל ללמוד והיה למה שהיה). את נחום איש גם זו, שימש עשרים ושתיים שנה. שלוש עשרה שנה שימש את רבי אליעזר. וגם רבי יהושע היה רבו המובהק, ואח"כ גדל רבי עקיבא והיה לתלמיד חבר לרבי אליעזר ורבי יהושע. גם רבי טרפון היה בתחלה רבו ואח"כ היה לו לתלמיד חבר, ואמר עליו "כל הפורש ממך כפורש מן החיים".
יסד ישיבה גדולה בבני ברק. לקח חלק בסנהדרין ביבנה, והיה אחד מארבעה שידעו 70 לשון. מחבריו הגדולים היו רבי אלעזר בן עזריה ור' יוחנן בן נורי. וחברו המובהק ביותר היה רבי ישמעאל. תלמידיו הגדולים היו רבי מאיר, רבי יהודה, רבי יוסי, רבי שמעון בן יוחאי, ורבי אלעזר בן שמוע. ואמרו: "סתם מתני' רבי מאיר, סתם תוספתא רבי נחמיה, סתם סיפרא רבי יהודה, סתם ספרי רבי שמעון, וכולהו אליבא דרבי עקיבא". רבי עקיבא מוזכר 226 פעם במשנה ו - 564 פעם בתלמוד. עוד טרם החל ללמוד היו בו מידות תרומיות. הוא היה צנוע (כתובות ס"ב ע"ב) וירא שמים (עירובין כ"א ע"ב) וחסיד. ומסופר "וכשהיה מתפלל בינו לבין עצמו, אדם מניחו בזוית זו ומוצאו בזווית אחרת, וכל כך למה, מפני כריעות והשתחויות", והיה מעביר על מידותיו ונהג לומר "הכל לטובה". היו לו בנים חכמים, בנו ר' יהושע בן קרחה, ובנו שמעון שהוליכו לחופה ומת בחייו. וכן הוליך לחופה את בתו שניצלה בנס ביום חופתה. ושם חתנו היה ר' יהושע בן כפוסאי. בן עזאי תלמידו אירס לו לאשה את בתו. הרומאים הארורים תפסו את ר' עקיבא ועינוהו ביסורים נוראים והיו סורקים את בשרו במסרקות של ברזל. וכן מסופר שחתכו בשרו כמו באטליז, והמושל הרומי טורנוסרופוס לא יכול להאמין למראה עיניו כיצד ר' עקיבא מקבל את היסורין בשלוה ובאהבה ושאלו "סבא סבא או חרש [מכשף חלילה] אתה או מבעט ביסורין" וקרא "שמע ישראל" ונשמתו יצאה בקריאת "ה' אחד" ויצאה בת קול ואמרה "אשריך רבי עקיבא שיצאה נשמתך באחד". "משמת רבי עקיבא, בטל כבוד התורה. משמת רבי עקיבא, בטלו זרועי תורה ונסתתמו מעיינות החכמה".
תודה מיוחדת לפרוייקט השו"ת בר אילן.

נושאי השאלה

מועדים - ספירת העומר - לג בעומר

שאלה הבאה
שאלה קודמת
דלג לשאלה אחרונה

לחצו כאן לחיפוש במאגר השאלות והתשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א

שלוש מאות תשובות אחרונות

תוכנת דורש ציון - מאגר התשובות של הרה"ג בן ציון מוצפי למחשב האישי ללא צורך באינטרנט

חזרה לדף הבית באתר דורש ציון - הרב בן ציון מוצפי שליט"א