שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי

שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א

שאלה - 159962

לכבוד הרב מוצפי שליט"א
מי ששומע בליל שבת מניין של פלג המנחה אומר ברכו לפני עלינו לשבח, האם רשאי לענות ואח'כ להתפלל מנחה? והאם הוא הדין אם ענה ברכו בעלינו לשבח?

תשובה

מקור ההלכה הוא בדברי המרדכי ז"ל הי"ד, [מסכת שבת רמז רצ"ו] "מי ששהה להתפלל מנחה וכבר ענה ברכו עם הקהל, הואיל וכבר עשהו קדש שוב לא יעשנו חול להתפלל תפלה של חול אלא כמו ששנינו בפרק תפלת השחר [ברכות כו ב] טעה ולא התפלל כו' מתפלל תפלת ערבית שתים של שבת".
וכן פסק בשלחן ערוך רס"ג, ט"ו. וכן הוא בשו"ת תרומת הדשן סימן ד.
ולכן נכון הוא שאם שומע ברכו מפי השליח ציבור, והשומע לא התפלל עדיין מנחה ולא שקעה החמה, לא יענה ברכו כמו שפסק השלחן ערוך.

ולגבי השאלה על ברכו שקודם עלינו לשבח, לכאורה היה נראה שכיוון והיא נתקנה למי שהפסיד ברכו שקודם ערבית, אם כן בענייתו קיבל שבת מסתמא, ומה גם לדברי המקובלים שמי שלא כיוון לקבל תוספת הרוח לכבוד שבת יכווין קודם עלינו לשבח. אלא שעדיין יש לומר כי אם כיוון שלא לקבל שבת אלא רק לענות על דבר שבקדושה, עדיין יכול הוא להתפלל מנחה.
ובהיותי בזה אינה השם לידי את ספר אדני שלמה להגאון ידידי הרב שלמה מגנוז שליט"א שכתב [סימן רס"א, נ"ה] שאם רק עבר ליד בית הכנסת ושמע ברכו וענה והוא התכווין ללכת ולהתפלל מנחה שבזה לא קיבל שבת.

נושאי השאלה

שבת - תפילות שבת - מנחה ערב שבת, שבת - תפילות שבת - ערבית

שאלה הבאה
שאלה קודמת
דלג לשאלה אחרונה

לחצו כאן לחיפוש במאגר השאלות והתשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א

שלוש מאות תשובות אחרונות

תוכנת דורש ציון - מאגר התשובות של הרה"ג בן ציון מוצפי למחשב האישי ללא צורך באינטרנט

חזרה לדף הבית באתר דורש ציון - הרב בן ציון מוצפי שליט"א