שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א
שאלה - 161772
לכבוד הרב היקר,
ראינו שהרב ענה שאפשר להגיד ק"ש סמוך לחצות בברכה וזה לא הפסק לעשות תיקון חצות אחרי , האם זה לכתחילה ? ואם אפשר המקורות מהיכן למדנו, תודה רבה לרב רפואה שלמה .
תשובה
דע ידידי, שהסכימו כל הפוסקים, שאין ברכת המפיל דומה כברכות הנהנין כגון מזונות, העץ האדמה וכו', אלא היא ברכת השבח על עצם בריאת השינה שהיא לרפואת החיים עלי אדמות. ובדומה לברכות השחר בבוקר שמברך האדם אותם, הגם שלא ישן ולא היו חבלי שינה על עיניו, ולא תנומה על עפעפיו, וכמאמר חז"ל שעל מנהגו של עולם נתקנו.
וכבודו תמה על תשובתי, וחבל שאין נמצא אתו הספר ארחות ציון חלק א שם הובאו המקורות בדברי חז"ל ובפוסקים בענין זה. ואצטט לך כמה מהם בס"ד.
עיין בספר שיירי כנסת הגדולה אורח חיים רל"ט, הגהת הטור ה. שכתב כי אנחנו מברכים אותה כי אין השינה בידינו לישן בכל שעה שנרצה. ועוד היא ברכת השבח על מנהגו של עולם, כשם שגם מי שלא שמע קול השכוי מברך.
וכן מוכח מדברי רב עמרם גאון ז"ל, וכן בשו"ת הגאונים החדשות [סימן כ"ט], והגאון החיד"א ז"ל ברכי יוסף רל"ט, ג. ומהר"י בסאן ז"ל בשו"ת לחמי תודה סימן כ"א, ופתח הדביר חלק ב, סימן קס"ו. והרב יפה ללב חלק א רל"ט כתב שהיה אומרה בלי שם ומלכות, אולם לאחר שעיין בפוסקים נהג לאומרה בשם ומלכות. וכתב הרב חסד לאלפים רל"ט, י, הגה ז. כי מנהג חסידי בית אל בירושלים לא לאמרה כשעבר חצות. ועיין יחוה דעת חלק ד, סימן כ"א. אך אני העבד שמעתי מפיו פה טהור שאמר שלדעתו גם מי שמברך אחר חצות יש לו על מה לסמוך ואין למחות בידו. ומכל שכן שקודם חצות יכול לברך לכתחילה.
נושאי השאלה
חיי היום-יום - קריאת שמע שעל המיטה
,
חיי היום-יום - תיקון חצות - תיקון חצות
שאלה הבאה
שאלה קודמת
דלג לשאלה אחרונה
לחצו כאן לחיפוש במאגר השאלות והתשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א
שלוש מאות תשובות אחרונות
תוכנת דורש ציון - מאגר התשובות של הרה"ג בן ציון מוצפי למחשב האישי ללא צורך באינטרנט
חזרה לדף הבית באתר דורש ציון - הרב בן ציון מוצפי שליט"א