שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי

שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א

שאלה - 205798

לכבוד הרב היקר והנכבד שליט"א.
זה נכון שמרן הבן איש חי ז"ל סובר שאפשר להתפלל תוך 10 דקות לפני או אחרי הנץ וייחשב כאילו התפללנו בנץ?

תשובה

הנה בספרו בן איש חי כתב [ח"א, וארא ג] "והרה"ג החסיד מהר"א מני נר"ו כתב דרוב הציבור בירושלים תוב"ב עושים כמ"ש הרב בית דוד ז"ל, אמנם יש מדקדקים שאינם מתפללים כי אם אחר יציאת החמה ממש וכמ"ש בספר דברי יוסף שווארץ דף ע"ה וכו', לכן אני נוהג לגמור ק"ש ששה דקים שהוא עישור שעה קודם יציאת השמש, ולפעמים ממהירות החזן יהיו יו"ד או י"ב דקים קודם יציאת השמש על הארץ ולא אכפת לי, וכן לפעמים יהיה עם השמש, ולאל שדי אתחנן שיזכינו לבא על הנקודה, שזה צריך סייעתא דשמייא עכ"ל נר"ו".

ודע שמקור הדברים הוא בדברי רבנו הגדול הרמב"ם ז"ל [הלכות קריאת שמע פרק א, הלכה י"א] שכתב "ואי זה הוא זמנה ביום מצוותה שיתחיל לקרות קודם הנץ החמה כדי שיגמור לקרות, ולברך ברכה אחרונה עם הנץ החמה, ושיעור זה כמו עישור שעה קודם שתעלה השמש ואם איחר וקרא קריאת שמע אחר שתעלה השמש יצא ידי חובתו שעונתה עד סוף שלש שעות ביום למי שעבר ואיחר". נמצא שהוא שש דקות.
ועיין בדברי מרן הכסף משנה שם, והרב תוספות יום טוב ברכות א, א. ובמעדני יום טוב ברכות פרק א, סימן י. ועיין באחרונים בסימן נ"ח.
אמנם הגאון מווילנא בביאוריו אורח חיים נ"ח, ח. כתב "שליש שיעור שעה" שהוא שתי דקות.

ודע, כי זאת מצאתי בספר "ברכת הרי"ח" שיצא לאור בשנת התשע"ט [על ידי מורשת יהדות סוריא הי"ו] ובו לקט תשובות וחידושים מהגאון רבנו יוסף חיים ז"ל ושם בעמוד ש"כ כתב לגבי הקדמת ברכת הלבנה בארבע דקות כתב "שכל פחות משתות מהשעה [עשר דקות] לא חשיב חסרון". נמצא לסיכום שתוך 10 דקות נקרא הנץ החמה, וכך שמעתי ממור אבי ז"ל.

נושאי השאלה

תפילה וברכות - שחרית - נץ החמה

שאלה הבאה
שאלה קודמת
דלג לשאלה אחרונה

לחצו כאן לחיפוש במאגר השאלות והתשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א

שלוש מאות תשובות אחרונות

תוכנת דורש ציון - מאגר התשובות של הרה"ג בן ציון מוצפי למחשב האישי ללא צורך באינטרנט

חזרה לדף הבית באתר דורש ציון - הרב בן ציון מוצפי שליט"א