שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א
שאלה - 206738
לכבוד הרב שליט"א, האם היה המנהג בירושלים לומר פיוט בר יוחאי ואימתי? ושיר השירים היו אומרים קודם קבלת שבת?
תשובה
עיין בשיבת ציון שעיקר אמירת שיר השירים הוא ביום השישי בדווקא, כי יש בו קי"ז פסוקים כנגד קי"ז שעות בשבוע שגהינם שולט ובזה יהא ניצול מאש גהינם. וצור אבי ז"ל אמר לי כמה פעמים שעיקר אמירתו קודם קבלת שבת, כדי לעורר אהבת השם יתברך אלינו.
ולגבי אמירת הפיוט בר יוחאי, היו נוהגים לאמרו בסיום תפילת ערבית של ליל שבת קודש, ועיין בית מנוחה כ"ח, ב. וכתר שם טוב גאגין עמוד קפ"ה, אות י"א.
וכתב רבי יהודה אשכנזי ז"ל בסידורו בית מנוחה דכ"ח ע"א "פזמון נאה מארץ ישראל שמסדרים בכל ערב שבת ושבת בסדר קבלת שבת על קברו של הרשב"י ז"ל, זכותו יגן בעדינו ובעד כל ישראל, כי לו נאה להודות בהלל ושבח לפני מי שאמר נעשה אדם בעבורו, שזכה וזיכה את הרבים. ושמעתי חכמים גדולים אנשי השם שבאו מארץ הקדושה, שכל מי שהעיר השם רוחו עליו, גם בחו"ל והוא ממארי קבלה ינגן פזמצון זה. וזהו סגולה נפלאה להארת הנשמה ואותיות מחכימות, והוא מיוסד ומסודר על דרך המעלות סולם מוצב ארצה וראשו מגיע השמים, מלמטה עד למעלה עד לראש כל הכתרים".
ואמר לי מור אבי כי בישדיבת בית אל היו שרים אותו בסיום תפילת ערבית. והוא ז"ל הי מדי ליל שבת קודש בימי ספירת העומר לשוררו בקול רינה קודם הקידוש בליל שבת קודש.
וכן הוא מנהג קהילת צפרו במרוקו ועוד, כפי שכתב הרב דוד עובדיה ז"ל חלק ג, עמוד צ"ז. ובמלכי רבנן דקכ"ו ע"ב. וכן מנהג יהודי תימן כנכר בסידור תכלאל כנסת הגדולה עמוד ל"ז. וכן הוא בכמה מסידורי תימן השם עליהם יחיו.
ובכמה ספרים כתבו הטעם משום שמצינו כי הרשב"י עליו השלום נקרא "שבת" וכנזכר בזוהר הקדוש באדרא רבה נשא קמ"ה, ב.
נושאי השאלה
שבת - תפילות שבת - שיר השירים-דרשת הרב
,
שבת - סעודות שבת - קידוש
שאלה הבאה
שאלה קודמת
דלג לשאלה אחרונה
לחצו כאן לחיפוש במאגר השאלות והתשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א
שלוש מאות תשובות אחרונות
תוכנת דורש ציון - מאגר התשובות של הרה"ג בן ציון מוצפי למחשב האישי ללא צורך באינטרנט
חזרה לדף הבית באתר דורש ציון - הרב בן ציון מוצפי שליט"א