שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א
שאלה - 229999
שלום לכבוד הרב, מה המנהגים הנכונים לעשות בליל הברית לשמירת היולדת והתינוק?
תשובה
כתב בליקוטי מהרי"ח [סדר המילה דקכ"ג], בביאור הפסוק [תהלים קמט, ו] "רוממות אל בגרונם וחרב פיפיות בידם", שתחילת הפסוק מתייחס ללימוד התורה בליל הברית ללא הפסק, שהיא רוממות לאל יוצרנו, והסיפא מתייחסת לסכין המילה, אותה יש להשחיז קודם הברית משני צדדיה, ועל-כן נקראת "חרב פיפיות" בעלת שתי פיות.
ועוד כתב, שמנהג קדום היה להניח הסכין וכלי המילה אצל התינוק יום קודם המילה, וסמכו המנהג על דרשת הגמרא [ברכות ה, א] על הפסוק הנזכר: "כל הקורא קריאת שמע על מיטתו, כאלו אוחז חרב של שתי פיות בידו". וכוונת הגמרא, להחלשת כוח המזיקים מהאדם, ולמדנו שחרב גורמת לסילוק המזיקים. ולכן מניחים אותה בסמוך לעריסת התינוק בליל הברית, שיש בו שמירה מהמזיקים המתגרים בתינוק בליל המילה. ויזהרו להניחה בקופסא סגורה היטב. וכן כתב בספר זוכר הברית [ג, יט]. ולפי זה אין צורך בסכין המילה דוקא, אלא כל סכין לכך, ובלבד שיהיה עטוף וסגור היטב, שלא תצא מזה תקלה חס-ושלום.
והוסיף וכתב, שידועה הנהגת המוהל המומחה רבי יעקב ששון ז"ל, שבכל ברית מילה לאחר שמל וחתך את הערלה, היה מנפנף עם הסכין באוויר, כדי להרוג את השדים והמזיקים. עוד יש בזה סגולה, שאישה עקרה תתבונן בסכין המילה עם הדם שעליה ובזכות זה תיפקד בבנים, וכן יש סגולה להתפלל באותה שעה על מעוכבות הריון שיפקדו בבנים, והתפילות אז מתקבלות.
אמנם בספר ברית אבות [ליל שימורים אות י] כתב, שאין לומר שטעם הנחת הסכין משום שמירת התינוק, שהאומרים כך טועים הם, וטעם זה הבל. אמנם הוא מנהג ישראל, ואין לבטל המנהג. וכתב, כי מקור המנהג הוא בדברי המשנה במסכת שבת [קל, א], שכאשר חלה המילה ביום שבת-קודש, צריך להכין את הכלים קודם השבת, ואין לטלטלם בשבת במקום שאין בו עירוב, ולפי שחששו שמא לא יבחינו בין מילה בימי החול למילה בשבת-קודש, ושמא יחליף ולא יביא כליו בערב שבת למקום הברית, על-כן הנהיגו שבכל ברית מילה מביאים הסכין ושאר כלי המילה לבית התינוק.
אמנם מצינו בכמה מקומות שהסכין מועילה לסילוק המזיקים, כגון אישה שטבלה ובעלה אינו מצוי בעיר, [שו"ת שבות יעקב ח"ג סימן ע"ז] שלפי שהמזיקים מתגרים בה, יש לה להניח סכין תחת כרית השינה ועל-ידי-כך תבריח המזיקים מלהזיק לה. ושמעתי פעם אחת ממור אבי ז"ל, שסוד הסכין המגן מהמזיקים, הוא מפני היות המזיקים עשויים רוח ועטופים בכיסוי דק כנאד, ולכן נשיאת סכין שהוא חד, מאיימת עליהם ובורחים, ועיין חסדי דוד [תוספתא שבת ו, ד] וכמו שכתבנו בספרנו ארחות ציון [ח"ב עמודים פז-פח].
וכן חתן בשבעת ימי המשתה, צריך ליווי של אדם אחר כשהולך ממקום למקום, שגם בו המזיקים מתגרים.
עוד טעם אמרו בזה, שלא יתמהמה המוהל בהבאת כלי המילה בבוקר יום הברית, אלא מיד כאשר יאור היום ישלוף כליו וימול בזריזות. ועיין בשו"ת דברי יציב [יו"ד סימן קס], שכתב "ויש לומר בזה גם-כן טעם למנהג שמניחין איזמל המילה תחת ראש התינוק, שזה הוראה לכך שמתעסקים כבר בצרכי המצווה".
עוד מצינו, שנהגו בקהילות ישראל כמה מנהגי שמירה שונים לתינוק וליולדת, בימים שקודם המילה, ובפרט בליל המילה, כדי לשומרם מהמשטינים והמקטרגים המקנאים במצות המילה. שכן נהגו לתלות בחדר היולדת והתינוק תיכף אחר הלידה, קמיע עם פסוקים ושמות קדושים לשמירה. ומנהג זה הובא בספר זכר דוד [מאמר א פכ"ג], וכן כתב בספר מנהגי ישורון [סימן קפא], והוסיף, שיסוד מנהג זה הוא בספר תשבי, והעתיק שם לשונו. גם הובא מנהג זה בספר מנהגי ארץ ישראל [הלכות מילה יט], ובזוכר הברית [ג, יב. ויח, ד], ובשו"ת מלמד להועיל [ח"ב סימן סג], ושם כתב, שאין לחוש בזה משום דרכי האמורי. אלא שבספר מנהגי חתם סופר החדש [פי"ג אות ט] כתב, שדעתו לא היתה נוחה בזה, משום שבדרך כלל המקום אינו נקי כל-כך, ובאים לידי ביזיון. ועל-כן יש להיזהר שלא לעשות כנגדו תשמיש בזוי, וכן לעוטפם בשני כיסויים, שדינם ככלי בתוך כלי, וכמו שהביא השערי תשובה [או"ח סימן מג, יא], ובמשנה ברורה [שם כה]. ועיין עוד מה שכתבנו להלן [עמוד ???], בענין המנהג להניח ספרים פתוחים על כסא של אליהו בליל הברית.
ויש שנהגו, להניח ספר רזיאל המלאך מעל כרית התינוק בליל הברית, כדי למנוע מהחיצוניים להזיק לתינוק. וכן מובא בסוף ספר רזיאל המלאך "בדוק ומנוסה לשמירה, וליולדת ולוולדה מן הכישוף ומן עין הרע, ובשעת לידה שלא ישלוט בה ובוולדה שום שד ופגע רע". וגם מה שמוכרים כיום קמיע לשמירת הילד והיולדת, הוא לקוח מספר רזיאל המלאך, ויש להישמר מלקרוא בספר קדוש זה שהוא כולו סודות ושמות קדושים, וכמו כן יש לעטוף את הספר בשני כיסויים, כדי למנוע בזיון.
נושאי השאלה
שמחות במעגל החיים - יולדת ברית פדיון - ברית יצחק
שאלה הבאה
שאלה קודמת
דלג לשאלה אחרונה
לחצו כאן לחיפוש במאגר השאלות והתשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א
שלוש מאות תשובות אחרונות
תוכנת דורש ציון - מאגר התשובות של הרה"ג בן ציון מוצפי למחשב האישי ללא צורך באינטרנט
חזרה לדף הבית באתר דורש ציון - הרב בן ציון מוצפי שליט"א