שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי

שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א

שאלה - 88888

לכבוד הרב
למדנו ביום שבת קודש שגניבת דעת אסורה ואפילו לגוי , ולא הבננו מה פירוש גניבת דעת ? ומה נקרא שגונבים דעתו של אדם. ?

תשובה

גניבת דעת פירושה הטעית אדם , לחשוב מה שאינו במציאות . והיא אסורה כדין גניבה רגילה , ומקור הדברים במסכת חולין צ״ד , א . ובדברי הרמב״ם ז״ל בהלכות דעות פרק ב, הלכה ו , ובהלכות מכירה פרק י״ח , ובשלחן ערוך חשן משפט סימן רכ״ח , ו .

איסור זה הוא מן התורה לדעת הריטב״א בחולין . וכתב רבנו יונה שהוא נותן לו לחשוב שעשה לו טובה והוא לא עשה , שערי תשובה שער ג, סימן קפ״ד . ואפילו לגוי אסור לגנוב דעתו כנזכר בחולין ובדברי המב״ם ז״ל והשלחן ערוך . ומקורו בפסוק לא תגנובו , ובפסוק ותגנוב את לבבי . וכן ויגנוב אבשלום את לב אנשי ישראל .

ובפסיקתא זוטרתי שמות פרק כ״ב איתא שבעה גנבים הם , הראשון שבגנבים גונב דעת הבריות , ב, המפציר בחבירו לארחו ואינו מתכוין לכך . ג, מרבה בתקרובת על השלחן כשאינו צריך לכך . ד, פותח אריזה כאילו במיוחד בשבילו . ה, מעוול במידה ובמשקל . ו, מערב פסולת בקטניות , וחומץ בשמן . ז, למעלה מכולם גונב נפש מישראל , וכן המתחבר לגנב וחולק עמו השלל .

גם גניבה במילה אחת אסורה כמו שכתב הרמב״ם ז״ל דעות שם , אלא שפת אמת ורוח נכון ולב טהור , והוא קשה יותר מהגזל , כי שפת שקר אשמה רבה , וגדרי האמת הוא יסוד מיסודי הנפש כמו שכתב רבנו יונה . וכל מקח שיש בו חסרון או מום חייב להודיע ללקוח , ואפילו מוכר עור של נבילה שמתה מעצמה בתור עור שחוטה זו גניבה , שהשחוטה יקרה יותר , וכתב הבית חדש אפילו לקח ממנו שכר של נבילה הרי הטעהו וגנב דעתו .

ומותר משורת דרך ארץ לומר לחבירו אתה מוזמן אלי , אפילו שיודע שלא יבוא כאשר עושה כן בדיבור אחד או שנים מפני הכבוד . או שחושש שהרואים יאמרו שהו מזלזל בו או מתנהג כקמצן . ולא יבקש יותר משתי פעמים  . ואם פותח חבית או אריזה יאמר לו בפירוש שהוא בין כה היה פותחה , ואינן לוחץ עליו שיקנה בראותו כל הטורח שטרח כאילו בשבילו .

ובירושלמי דמאי פרק ד , משנה ג אמרו שאין ללכת עם אריזה ריקה לאירוע של חבירו או בקבוק זכוכית צבועה והכל חושבים שהוא מוביל לו משקה או מתנה , וכן במסכת שבועות ט״ל , א . אמרו שאסור לו לתבוע את חבירו תביעה שקרית , וכן במשנה דמאי ד, ד. אמרו שאם יש ברשותו הפרשת מעשר ראשון ללוי או מעשר עני והוא מזמין אותם לביתו לאכול והם חושבים שהוא משלו , ואינם יודעים שמשלהם הוא מאכילם .

בכלל איסור זה מי שגבה סכום לצדקה למטרה מסויימת ונשאר בידו עודף ומעבירה למטרה אחרת . וכן בכלל זה העושה מעשה קוסמות , או מציג עצמו כיודע עתידות , או פועל ישועות , או בעל כוחות על טבעיים . וכנזכר בספר המצוות להרמב״ם ז״ל ובשו״ת הרדב״ז ח״ה סימן תקפ״ה .

והשם יתברך יצילנו לנו ולזרעינו מעוונות כאלה ומהדומים להם .

נושאי השאלה

מידות השקפה והנהגה - שונות, דיני ממונות - כללי, עניינים שונים

שאלה הבאה
שאלה קודמת
דלג לשאלה אחרונה

לחצו כאן לחיפוש במאגר השאלות והתשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א

שלוש מאות תשובות אחרונות

תוכנת דורש ציון - מאגר התשובות של הרה"ג בן ציון מוצפי למחשב האישי ללא צורך באינטרנט

חזרה לדף הבית באתר דורש ציון - הרב בן ציון מוצפי שליט"א